BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötvenezres felmentősereget vezényel Kurszkba az orosz hadsereg

Moszkva megelégelte az ukrán katonák oroszországi jelenlétét. A Kreml az ukrajnai frontokról vezényel át közel ötvenezer katonát a Kurszki régióba.

Moszkva, úgy tűnik, megelégelte, hogy az ukrán hadsereg hosszú hetek óta Kurszk térségében arat katonai sikereket. Oroszország csütörtökön bejelentette, hogy csaknem 50 ezer katonát vezényelt a kurszki térségbe – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

Kurszk
Moszkva megelégelte a kurszki ukrán sikereket / Fotó: Handout / Russian Defence Ministry / AFP

A Kreml ezzel gyengíti a pozícióit az ukrajnai frontokon, annak érdekében, hogy saját területéről kiűzze az ellenséges csapatokat – nyilatkozta egy tévéműsorban Olekszandr Szirszkij, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnoka. Az ukrán katonai vezető hozzátette, hogy az orosz hadvezetés ezeket az erőket más frontokról helyezte át, ahol egyébként támadó hadműveleteket folytat.

A tábornok szerint főleg a zaporizzsjai, a herszoni és a kramatorszki frontokról vezényelték át a katonák többségét, így ezeken a területeken az ukrán fegyveres erők számára némileg könnyebbé válhatnak a védelmi műveletek.

A katonai elemzők arra számítanak, hogy Ukrajna több hónapig, vagy akár még hosszabb ideig képes lesz tartani az általa megszállt területeket a kurszki régióban. Az orosz erők csak korlátozott ellentámadásokat hajtanak végre a térségben, mivel egyelőre főleg a kelet-ukrajnai hadműveletekre összpontosítanak. Ugyan szeptember közepén az oroszok sikeresen áttörték az ukrán fegyveres erők kurszki csoportjának balszárnyát, de azóta nem történt előrelépés ott sem.

A kurszki atomerőművet próbálta elfoglalni az ukrán hadsereg

Oroszország szerint egy nukleáris katasztrófát hárítottak el. Szergej Nariskin szerint ugyanis a kurszki atomerőmű elfoglalását és aláaknázását tervezte az ukrán hadsereg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.