BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Media day for the NATO command post exercise Avenger Triad 24 lettország

Külföldi katonákkal töltené fel sorait Lettország hadserege

Az erről szóló törvénymódosítást csütörtökön fogadta el a parlament. A lett kormány azzal érvel, hogy a külföldiek az ukrán fronton is hatékony katonának bizonyultak.

A lett parlament csütörtökön törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében a balti országnak lehetősége nyílik külföldiek toborzására a hadseregbe.

Media day for the NATO command post exercise Avenger Triad 24 lettország
A lett hadsereg külföldi katonákkal egészítené ki csapatait / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A lett törvényhozás sajtószolgálata szerint az új szabályok teljes vagy részleges mozgósítás esetében teszik lehetővé az Európai Unióhoz, az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz (EFTA), illetve a NATO-hoz tartozó országok, valamint Ausztrália, Brazília, Új-Zéland és Ukrajna állampolgárainak toborzását.

A korábbi lett szabályozás nem tette lehetővé külföldi önkétesek toborzását, a balti ország védelmi minisztériuma azonban azzal érvelt, hogy Ukrajna példája jól mutatja a külföldi újoncok hatékonyságát egy katonai válság idején.

Mindazonáltal az új szabályozás nem teszi lehetővé a felsorolt országokból hírszerzők vagy kémelhárító szervezetek tagjainak felvételét a lett hadsereg soraiba. Emellett fel is bonthatják egy külföldi katona szolgálati szerződését, ha kettős állampolgár, és másik állampolgársága nem szerepel a jóváhagyott országok listáján.

A törvénymódosítás az elnök aláírásával léphet majd hatályba.

A románok megúszták, de a letteknél földhöz csapódott egy orosz drón

Miután Románia két megyéjében riasztást adtak ki orosz támadó drónok légtérsértése miatt, Lettországban is hasonló incidens történt, igaz, a balti országban le is zuhant egy pilóta nélküli repülő.

 

Lett hadsereg

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.