BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A halálos medvetámadás után tucatnyi állatot lőttek ki a szlovákok

Északi szomszédunk drasztikus lépésre kényszerült a tragédia után. Szlovákiában tizenkét problémás medvét lőttek ki a napokban.

A szlovákiai Hibbe (Hybe) község közelében történt halálos medvetámadás óta, valamint azt követően, hogy ismételten veszélyhelyzetet hirdettek a Liptószentmiklósi járásban, kilenc nap alatt tizenkét problémás medvét lőttek ki Észak-Szlovákiában – számolt be róla Tomás Taraba környezetvédelmi miniszter.

The,Brown,Bear,(ursus,Arctos),Is,A,Carpathian,Wilderness,Icon
medve
Szlovákiában tizenkét problémás medvét lőttek ki a napokban / Fotó: Shutterstock

Az Új Szó felvidéki hírportál arról ír, hogy Taraba szerint a medvetámadások megelőzése érdekében módosított törvény hatékonynak bizonyult. A tárcavezető úgy véli, a bevezetett intézkedések elegendő eszközt biztosítanak az illetékes szervezeteknek, miközben nem engednek teret az ellenőrizetlen és önkényes kilövésnek, amely sértené Szlovákia védett fajokkal kapcsolatos kötelezettségeket. A miniszter hangsúlyozta, hogy a veszélyeztetett területeken a településeknek és a járási hatóságoknak veszélyhelyzetet kell hirdetniük, és intézkedéseket kell hozniuk.

Tomás Taraba az év végéig javaslatot terjeszt elő a kormánynak a barnamedvék elleni beavatkozó csoportok létrehozására a nemzeti parkokban. Mindezek mellett felülvizsgálják majd az Állami Természetvédelmi Hivatal területi hatáskörét is az érintett régiókban. Az első ilyen csoportok a Tátrai Nemzeti Parkban és az Alacsony-Tátrai Nemzeti Parkban fognak megalakulni. Jelenleg öt medveintervenciós csoport működik Szlovákiában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.