BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Medvét láttak a Hajdú-Bihar vármegyei Nyírmártonfalván, megszólaltak az illetékesek

A Hajdú-Bihar vármegyei településen többen is állítják, hogy látták a vadállatot, az ügyben a polgármester és a szakemberek is megszólaltak. Nyírmártonfalva közel fekszik a román határhoz, így távolról sem elképzelhetetlen, hogy egy medve áttévedjen a magyar oldalra.

Futótűzként terjedt el a hír, hogy barna medve járja a Hajdú-Bihar vármegyei Nyírmártonfalva és Vámospércs környékét, a ragadozó jelenlétét azonban a hatóságok ez idáig nem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani – írja a Haon cikke

A,Wildlife,Bear,By,The,Road,In,Romania
medve, barna medve,
Medve Nyírmártonfalván: megszólaltak az illetékesek / Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Barna medve Hajdú-Bihar megyében?

A barna medve állítólagos jelenlétét a helyi lakosokon túl Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere is hangoztatta, a településvezető pedig a Nyírerdő Zrt., majd a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság felé is jelezte az észleléseket követően a problémát. A szakemberek ezt követően alaposan átvizsgálták a települések környékét, de konkrét nyomára egyelőre nem bukkantak a vadállatnak. 

Legalább annyian állítják a medve jelenlétét, mint amennyien vitatják. Korábban nem volt barna medve Hajdú-Biharban, ez egy speciális helyzet. A medve egyébként nem vadászható, az ugyanis a természetvédelmi hatóság hatásköre alá esik

– fejtette ki a Haon megkeresésére Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Vármegyei Vadászkamara elnöke, hozzátéve, hogy nem zárható ki az állat jelenléte, mivel korábban a Bükkben is találkoztak már a helyiek medvével. 

A területileg érintett Zrínyi Miklós Vadásztársaság elnöke, Papp Attila hasonlóan vélekedik: a szakember kiemelte, a román határ nagyon közel van a településhez, a határ másik oldalán pedig olyan sok a medve, hogy az idén már gyéríteni is elkezdték őket, így távolról sem elképzelhetetlen, hogy egy állat átbandukoljon a magyar oldalra. 

Mit tegyünk, ha összetalálkozunk egy medvével?

A Haon cikke összegyűjtötte, hogyan érdemes viselkedni, ha összeakadunk egy medvével az erdőben.

  • Ha úgy érezzük, közelünkben jár egy medve, csapjunk nagy zajt, kiabáljunk, fütyüljünk.
  • Ha mégis összetalálkozunk a medvével, de az állat nem vett észre bennünket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, de azonnal távozzunk a helyszínről.
  • Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással – ha az állat közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről. 
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat sem az állatnak. 
  • Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.