BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Migránsok: Olaszország megcsinálta, ami nem jött össze Nagy-Britanniának

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök betartotta a szavát, egy évvel az olasz–albán megállapodás után elküldte az Olaszországba érkezett menedékkérők első csoportját a balkáni országba. A migránsokat mindaddig albán befogadóközpontokban helyezik el, amíg le nem folytatják a menekültügyi eljárásukat.

Olaszország átadta a hozzá érkezett menedékkérők első csoportját Albániának. A migránsokat egy olasz tengerészhajó szállította a balkáni országba. A tíz bangladesi és hat egyiptomi bevándorlót szerdán kora reggel vették át az albán hatóságok Shengjin kikötőjében, ahonnan rendőrök kísérték őket a befogadóközpontba. A menedékkérőket mindaddig Albániában tartják, amíg az olasz hatóságok el nem döntik, hogy megilleti-e őket a menedékjog.

Italy Sends First Migrants to Albania Under Controversial Deal
migráns
Megérkezett az Olaszországtól menedéket kérő migránsok első csoportja Albániába / Fotó: Adnan Beci

A megállapodás értelmében évente akár 36 ezer menedékkérő ügyével is foglalkozhatnak az olasz hatóságok Albániában. Azaz Olaszország gyakorlatilag kiszervezte egy harmadik országba a menekültügyi eljárást.

Habár az első csoport migránst már átszállították Albániába, az ország még nem építette ki teljesen az infrastruktúrát. „Ezeknek a központoknak az építéséhez és irányításához egyáltalán semmi köze az albán kormánynak. Ez nem a mi felelősségünk” – mondta Edi Rama albán miniszterelnök a La Republica című olasz lapnak.

Olaszország az albán segítségért több százmillió eurót fizet.

A migránsok deportálását több humanitárius szervezet is bírálta

Az olasz kormány biztosított arról, hogy nőket és gyerekeket nem küldenek Albániába. Az Amnesty International jogvédő civil szervezet szerint a megállapodás veszélyezteti a menedékkérők jogait, míg az albán ellenzék „Albánia Guantanamójaként” gúnyolta a projektet, utalva a kubai Guantanamo-öböl partjainál fekvő amerikai haditengerészeti támaszpontra, ahol politikai foglyokat és terroristákat tartanak fogva bírósági döntés nélkül.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Albániával kötött, sokak által vitatott megállapodást követendő példaként emlegette korábban az uniós tagállamok számára.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelezte, hogy az olasz–albán megállapodásra lehetséges opcióként fognak tekinteni azon az informális megbeszélésen, amelyet Meloni az e heti uniós csúcstalálkozó apropóján hívott össze – írja a Bloomberg.

A fejlett európai országoknak is elegük van a menedékkérőkből

Hasonló megállapodást Nagy-Britannia is tervezett, csak éppen az afrikai Ruandával. Ebben az esetben az egyezség nem menedékkérőkről, hanem a már illegálisan a brit államban tartózkodó migránsok deportálásáról szólt. A terv hatalmas vihart kavart a brit közéletben, valamint számos bíróságot is megjárt. Végül a nyáron hivatalba lépett munkáspárti kormány vetette el.

Lengyelország nemrég bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti a menedékjog adását, Németország pedig határkorlátozásokat vezetett be, de a befogadásáról híres Svédország is fokozatosan szigorít a bevándorláspolitikáján.

Meloni: Olaszország példát mutat

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a parlament felsőházában mondott beszédet, felszólalásában kitért a Sea Watch olasz szekciójának kritikájára. A szervezet bírálta a táborokat, amelyek Albániában a két ország közötti megállapodás alapján jöttek létre.


  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.