BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor az EU-csúcsról: döbbenten hallgatták Zelenszkij ukrán elnököt

A magyar miniszterelnök percekig sorolta, mi a baj az Európai Unióval. Szerinte ennek a vége vereség lesz. A Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki interjúból az is kiderült, mi a baja Brüsszelnek Magyarországgal.

Két csoportból áll az EU az ukrán háború kérdésében: vannak a többiek és mi – erről is beszélt a Kossuth rádióban Orbán Viktor pénteken. A miniszterelnök leszögezte, hogy Magyarország nem kíván részt venni a háborúban, viszont más tagállamok benne vannak. Nem közvetlenül, de az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél.

Orbán Viktor az EU-csúcsról: döbbenten hallgatták Zelenszkij ukrán elnököt / Fotó: AFP

Tárgyalások kellenek, diplomácia, hogy minél kevesebben haljanak meg, és Ukrajna minél kisebb területet veszítsen, s vissza lehessen térni a békés élethez. Hogy ne kelljen

  • dollármilliárdokat elégetni,
  • szankciókat bevezetni,
  • tönkretenni az európai kereskedelmet
  • és az energiarendszert,
  • olyan helyzetet előidézni, hogy az energiaárak megnőnek, és óriási inflációt okoznak.

Ezt mind ne csináljuk, mert ennek a vége vereség lesz. Ez a magyar álláspont – szögezte le. Most az EU-csúcson a másik 26 tagország döbbenten hallgatta Zelenszkij elnököt arról, hogy van egy győzelmi terve.

De hát eddig akkor mije volt?

– tette fel a kérdést. Azt hittük, eddig is eszerint haladnak, de kiderült, hogy nem, az eddig a vereség terve volt. „Mi ebben nem veszünk részt, ez nem a mi győzelmi tervünk. Kívánjuk, hogy az ukránoknak legyen igazuk, de ezzel szerintünk nem lehet nyerni, hanem megint csak veszíteni.”

Orbán Viktor abból, amit személyesen hallott az ukrán elnöktől, nem azt szűrte le, hogy az ukránok valóban atomhatalommá kívánnak válni. De ennek már a gondolata is riasztó. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy egy ilyen hír pánikszerű hullámokat tud vetni, mert közel vagyunk ennek a lehetőségéhez. „Erről meg kell még győződnünk, a szolgálataink dolgoznak ezen” – jegyezte meg.

Egy háború ügyében a spekulációnak nincs sok helye, a tényekből kell kiindulni. A háború óta a pozíciók az oroszok javára változtak és az ukránok rovására. A győzelmi terv arról szól, hogyan leszünk erősek, mert most gyengék vagyunk. „Csak éppen elveszítjük a háborút. A jó ötlet az, hogy ne harcoljunk, kössünk tűzszünetet. Próbáljuk lezárni a konfliktust. Az EU összes többi országának háborús stratégiája van, Magyarországnak meg békestratégiája.”

Manfred Weber és az Európai Néppárt a legelkötelezettebb háborúpárti

A kormányfő érdekesnek nevezte, hogy a tüzet legerősebben az Európai Néppárt fújja, Manfred Weber frakciója a legelkötelezettebb háborúpárti az európai mezőnyben. Arra is reagált, hogy az Európai Néppárt a közösségi médiában azt üzenete neki, hogy ideje távozni. „Ebben benne van a háború is, meg az is, hogy olyan Európát képzelnek el, ami rossz a magyaroknak. Szintet léptek, bejelentették a saját igényüket. Ez a kormány menjen, ez a párt, a Tisza-féle meg jöjjön. Az új csináljon egy olyan politikát, ami tetszik Brüsszelnek: lépjen be a háborúba, engedje be a migránsokat, fogadja el a genderlobbit. És vannak gazdasági kérések is, ne adóztassuk meg a multijaikat, ne gyötörjük a bankjaikat.”

Évek óta zajlik ez a csata. Brüsszel saját maga által kinevezett kormányt akar látni, de ezt majd a magyarok eldöntik. „Bakfitty, mondaná egy Petőfi-vers, nehogy már a németek mondják meg, mi legyen Magyarországon” – fogalmazott. Szerinte azért éleződött ki most ennyire ez a csata, mert Európa problémákkal küzd, és Magyarország éppen ezek kapcsán kínál más megoldásokat, mint Brüsszel. Európában kis túlzással már senki nem érvel a migráció mellett, a fél karjukat odaadnák, ha olyan állapotok lehetnének máshol, mint Magyarországon, ahol nincs migrációs krízis. Magyarország példa az embereknek a saját kormányaikkal szemben.

Felteszik a kérdést, hogyan lehet, hogy Magyarországon fizetik a legkevesebbet a családok a rezsiért. „Az európaiak nem hülyék, felteszik azt a kérdést is, hogy miért van az, hogy az ő kormányaik nyakig állnak a háborúban, miközben a magyar békepárti. Magyarország tüske a köröm alatt, ami kellemetlen az európai kormányoknak.”

Én próbálom ennek a jelentőségét csökkenteni, nem provokálom őket, csak azt akarom, hogy hagyjanak minket békén!

A legnagyobb baj velünk, hogy sikeresek vagyunk. A miniszterelnök szerint Magyarországon lesz az idén egy 1,5-18 százalékos növekedés, miközben Németország stagnál. Jövőre itthon 3 százalékos plusz lesz, miközben mindenhol helyben járás lesz. „Magyarországon ez nincs, de Európában nő a bűnözés és a terrorveszély. Akaratunkon kívül kihívást jelentünk a többiek számára, próbálom ezt szőnyeg alatt tartani, mert nem dicsekedni akarunk, hanem az életünket a saját magunknak tetsző módon intézni. De mindegy, most már ez van, az Európai Néppárt föltett mindent egy lapra. Mi otthagytuk őket, mert amit követeltek, az tarthatatlan volt. Aki ide belép, az nyilvánvalóan a mostani magyar társadalom érdekei ellen van. Találtak egy pártot, és most hatalomra akarják juttatni.”

Lesz nagy csodálkozás

De a támadások a magyar kormány tekintélyét is megnövelik, és felértékelik Magyarország külpolitikai szerepét a tényleges súlyán felül. Orbán Viktor bejelentette, hogy jövő héten a francia elnöknél tesz látogatást, de a legfontosabb, hogy a szlovák miniszterelnök, Robert Fico visszatért, a jövő héten lesz is egy hármas csúcstalálkozó Szlovákia, Szerbia és Magyarország között a migrációról.

Ami a gazdaságot illeti, 2025-ben megindulunk, alakul ennek a terve. Lesz nagy csodálkozás, amikor kijönnek az első negyedéves gazdasági számok. Van egy mintegy húszpontos gazdasági terv, amelyet lassan a közvélemény is megismerhet. Nagy jelentőséget tulajdonít a nemzeti konzultációnak, mert a gazdasági semlegesség programját az embereknek kell megerősíteniük. „Két fundamentum van. Ha háború lesz, akkor a terveink asztalfiókban maradnak. Imádkozunk és szurkolunk Donald Trumpért, nagyon bízom benne, hogy el tudjuk kerülni a háborúba való belevonódást. A másik, hogy a migrációval szemben meg kell védeni Magyarországot. Mert egy olyan országban, amely nem migránsmentes övezet, nem lehet megcsinálni azt a gazdaságpolitikát, amire készülünk. Most büntetnek minket ezért Brüsszelből, de ez a teher még mindig kisebb, mintha be kellene engedni a bevándorlókat.”

Ezek az alapok, és utána jöhet a béremelés, az olcsóbb lakhatás, a családok megsegítése, a Demján Sándor-terv a kkv-knak. A mindennapi élet szempontjából látványos lesz ez a gazdaságpolitika.

Az EU-ban nem az ész hiányzik, hiszen egyre születnek meg azok a jelentések, amelyek reálisan írják le a helyzetet. Ilyen a Draghi-dokumentum. Úgy nem lehet versenyezni, hogy három-négyszer drágább itt az energia, mint az USA-ban. Nem lehet kibírni a magas adókat, ezeket csökkenteni kell. Magyarország ezt mind meg tudja csinálni, ahogy 2010-hez képest is óriási javulást ment végbe mostanra. „Európa viszont sündisznóállással reagál ahelyett, hogy versenyeznénk Amerikával és Kínával. Így egyre rosszabbul fogunk élni. Mi azt mondjuk, mindenkivel kereskedni kell, mindenkivel versenyezni kell, minden nemzetközi cégben, ami versenyképes, valahogy részt kell vennünk, hogy a világban keletkező haszonból jusson Magyarországnak is” – zárta interjúját Orbán Viktor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.