BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ORBÁN Viktor

Orbán Viktor elárulta, miért támadják Magyarországot

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában élőben adott interjút.

„Van egy természetes csábítása annak, hogy a külpolitikára összpontosítsunk, de nekünk nem szabad elcsábulnunk, ezért a honi ügyekre, a gazdaságra kell összpontosítanunk” – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken, utalva az orosz–ukrán háborúra és az izraeli konfliktusra is. A kormányfő hozzátette, hogy eközben meg kell akadályozni, hogy a gazdasági hidegháború gátolja a növekedés lehetőségét.

ORBÁN Viktor
Fotó: Fischer Zoltán / MTI

A miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány gazdasági semlegességről szóló elképzelése óriási vitákat szül Európában. Azért támadják az országot, mert megpróbálják letéríteni Magyarországot a gazdasági semlegesség útjáról. Pedig a gazdasági semlegesség által 

3,5 százalék lehet jövőre a magyar gazdaság növekedése.

Orbán Viktor szerint van, ahol jól teljesít hazai gazdaság, de van, ahol nehézségekkel néz szembe: a turizmus rekordévet zár, az élelmiszeripar is jó állapotban van, de „a hazai járműipar köhög”, mert az ország európai export piacai is gyengélkednek. 

Összességében a legfontosabb, hogy az embereknek van-e munkájuk, 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, míg most 60-70 ezer üres álláshely van.

– mondta.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a gyermekes családok számíthatnak arra, hogy a helyzetük 2025-ben és 2026-ban érezhetően javulni fog, mert 

a kormány a következő évben megduplázza a családi pótlékot és a gyermekek után járó adókedvezményt.

Hozzátette, hogy lehet, hogy ezt nem egyszerre, hanem két lépésben teszik meg. Közölte, a gyerekesek számíthatnak arra, hogy „függetlenül a foglalkozásuktól és a foglalkozásuk bérszínvonalától, az ő helyzetük javulni fog.”

A magyar kormányfő ismertette, hogy a kormány célja az ezereurós minimálbér elérése. El kell érni, hogy

Magyarországon az átlagbér egymillió forint legyen, ennek érdekében több évre szóló bérmegállapodást kell kötni. Orbán Viktor közölte, hogy három év múlva elérhető az egymillió forintos átlagjövedelem.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az állami szektorban több területen jelentős lemaradás van a bérekben. Hozzátette, hogy a tanárok bérrendezés szempontjából jobb helyzetben vannak.

Az izraeli háborús konfliktusról elmondta, hogy az ottani fegyveres összecsapások éreztetik a hatásukat Magyarországon is: a forint gyengül, és az országban nagy számban élnek zsidó származású emberek, akiknek érzelmileg is fontos, hogy mi történik Izraelben. „Minden magyar állampolgár biztonságát garantáljuk a származásuktól függetlenül” – mondta Orbán Viktor.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.