BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
rakéták

Az orosz-ukrán háború 963. napja - az EU szankcionálja az iráni rakéták Oroszországba szállítását

Az EU szankciókat vezet be az iráni ballisztikus rakéták Oroszországba történő szállítása miatt. Teherán viszont azt hangsúlyozza, hogy az általa szállított rakéták rövid hatótávolságúak. Az orosz-ukrán háború 963. napja.

Brüsszel közölte, hogy szankciókat vezet be összesen 14 személlyel és szervezettel szemben - várhatóan hétfőn. Az érintettek a vádak szerint kapcsolatban állnak azzal, hogy Irán rakéták szállításával segíti Oroszországot az ukrajnai háborúban. 

rakéták
Iráni rakéták Hebron felett - Oroszországnak is szállít Teherán?  / Fotó: Anadolu via AFP

Teherán tagadja, hogy fegyvereket szállítana Moszkvának. Az EU külügyminiszterei 14 személy és szervezet ellen fognak szankciókat jóváhagyni az átadás miatt, köztük légitársaságok és más vállalatok ellen - közölte az egyik diplomata, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt a Reutersnek. 

Az iráni rakéták Oroszországba szállításáról az International Institute for Strategic Studies a közelmúltban terjedelmes tanulmányban számolt be.  

Az uniós tisztviselők nem nevezték meg a cégeket vagy személyeket. Diplomaták korábban azt mondták, hogy az EU olyan intézkedéseket vizsgál, amelyekkel az Iran Air nemzeti légitársaság működését korlátoznák.

A múlt hónapban az Egyesült Államok a szövetségesekkel megosztott hírszerzési információkra hivatkozva azt állította, hogy Oroszország ballisztikus rakétákat kapott Irántól. Washington azonnal szankciókat vetett ki hajókra és vállalatokra, amelyek szerinte részt vettek a fegyverszállításokban.

Az EU ezután közölte, hogy „hiteles információkat” kapott az iráni ballisztikus rakéták Oroszországnak történő átadásáról, Josep Borrell külügyi vezető pedig válaszul „határozott és célzott intézkedések jelentős körét” javasolta Iránnal szemben.

A hétfői csomag ennek a javaslatnak az első eredménye lesz. Mivel a 27 országot tömörítő EU-ban egyhangúságra van szükség a szankciókról való megállapodáshoz, az ilyen döntések általában időt vesznek igénybe.

Teherán: a rakéták rövid hatótávolságúak

Az amerikai vádak nyomán Maszúd Peszkian iráni elnök kijelentette, hogy kormánya augusztusi hivatalba lépése óta nem adott át fegyvereket Oroszországnak. A magas rangú uniós tisztviselő elmondta, hogy a rakétaszállításokról szól információkat Abbász Araqcsi iráni külügyminiszter már korábba is közölte Josep Borrellel. 

Ugyanakkor az iráni miniszter hangsúlyozta, hogy ezek „rövid hatótávolságú rakéták”, nem ballisztikus fegyverek. 

Az uniós tisztviselők azt is elmondták, hogy az EU tagállamok országok között folytatódnak a megbeszélések arról, hogy terrorszervezetként vegyék-e jegyzékbe Irán nagyhatalmú Forradalmi Gárdájának katonai erőit. Egy német bíróság döntése jogalapot teremtett a jegyzékbe vételhez, de az EU-tagok még mindig vitatkoznak arról, hogy politikailag bölcs dolog-e terrorszervezetnek minősíteni az iráni szervezetet. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.