BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét megsértette egy ismeretlen célpont a román légteret, de a vadászgépek most sem találták meg az elkövetőt

Az ország légterét legutóbb csütörtökön sértette meg egy azonosítatlan repülő tárgy, most ismét riasztották a légierő gépeit. A román és NATO-s vadászgépek most sem találták meg az elkövetőt.

Romániában egy, a Fekete-tenger felett, a román államhatártól 45 kilométer távolságra észlelt azonosítatlan légi célpont miatt riasztották a vadászgépeket – közölte szombaton a román védelmi minisztérium.

román, légtér, f-18, vadászgép,
Ismét ismeretlen tárgy sértette meg a román légteret / Fotó: AFP

Három nap alatt másodjára sértik meg a román légteret

A bukaresti védelmi tárca (MAPN) közleménye szerint a radarok szombatra virradóra 2 óra 30 perckor észlelték a szárazföld felé közeledő célpontot a Tulcea megyei Szentgyörgy (Sfantu Gheorghe) településtől 45 kilométerre. Mivel a célpont a román államhatár felé közeledett, riasztották a NATO és a román légierő illetékes szerveit.

A riasztás nyomán a spanyol légierő Romániában légtérvédelmi járőrszolgálatot teljesítő két F–18-as, 

valamint a román légierő két F–16-os harci gépe szállt fel a Mihail Kogalniceanu, illetve a Borcea légi támaszpontról.

A radarjelzés szerint az ismeretlen célpont hajnali 4 óra körül érte el a román szárazföldi határt Gura Portitei település közelében, ezért a Konstanca megye északkeleti részén élő lakosságot is figyelmeztették, hogy ismeretlen tárgy becsapódásának veszélye áll fenn.

Az ismeretlen célpont 19 kilométer mélyen hatolt be a román légtérbe, 

majd 4 óra 30 perc körül eltűnt a radarok képernyőjéről. A MAPN szerint a négy vadászgép egyikének sem sikerült „vizuális kontaktust” teremtenie a radarok által észlelt tárggyal. A légiriadót 5 óra 10 perckor lefújták, és a vadászgépeket visszarendelték. A védelmi tárca szerint az eddigi adatok alapján „nem valószínűsíthető egy becsapódási zóna létezése”, de az illetékesek szombaton reggel elkezdték átvizsgálni a környéket.

Romániában legutóbb csütörtök este riasztották a vadászgépeket, és figyelmeztették a polgári lakosságot egy, a Fekete-tenger felől érkező, a szárazföld fölé 14 kilométeres mélységben berepülő azonosítatlan légi célpont miatt. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.