BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Mohammed bin Salman

Brüsszelbe látogat a szaúdi koronaherceg

A nyugati országok és üzleti vezetők a Dzsamál Hasogdzsi gyilkosság miatt egy időre elfordultak az olajmonarchiától, de az orosz–ukrán háború kirobbanása ebben is változást hozott, az unió pedig igyekszik javítani a kapcsolatait az olajban és gázban gazdag régióval.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös,  az ország tényleges vezetője ma részt vesz az Európai Unió és az Öböl-menti Együttműködési Tanács közötti csúcstalálkozón Brüsszelben. Ez annak fényében meglepő, hogy a sivatag királyság irányítója éveken át nemkívánatos személynek számított a nyugati országokban.

43rd GCC Summit in Riyadh
Az elmúlt években nem szívesen látták a szaúdi koronaherceget / Fotó: Anadolu via AFP

Mint ismert, világszerte hatalmas botrányt és közfelháborodást okozott 2018 őszén a szaúdi disszidens újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása és feldarabolása a közel-keleti ország isztambuli konzulátusán. Utólag kiderült, hogy a gyilkosságot Mohamed bin Szalmán rendelte el.

A nyugati országok és üzleti vezetők az emberülés miatt egy időre elfordultak az olajmonarchiától, Németország például még abban az évben betiltotta a fegyverexportot. Azonban orosz–ukrán háború kirobbanása ebben is változást hozott, az unió pedig igyekszik javítani a kapcsolatait az olajban és gázban gazdag régióval.

A találkozón jelen lesz Emmanuel Macron francia államfő, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Ugyanakkor Olaf Scholz német kancellár távol marad. A Politico szerint a csúcstalálkozón a felek a migrációról, az orosz-ukrán háborúról és a közel-keleti helyzetről tárgyalnak.

Hidrogénre váltaná az olajat a jövőben Szaúd-Arábia

Az olajmonarchia a zöld és a kék hidrogén piacát is meghódítaná. A zöld hidrogén azonban jelenleg még túlságosan drága, akár csak a szennyező módon készülő szürke társához képest is. Hosszú távon azonban Szaúd-Arábiának is gondolni kell arra, hogy mi történik az olajkorszak után.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.