BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter: a georgiai kormányzópárt elsöprő fölénnyel megnyerte a parlamenti választást

Ahátralévő elnökségi időszakunkban, s persze utána is minden támogatást megadunk georgiai barátainknak az európai integrációs törekvéseik sikeréhez - közöltea Szijjártó Péter.

Hiába a beavatkozási kísérletek, a georgiai emberek világossá tették, hogy mit akarnak: a patrióta, családokat támogató kormányzópárt elsöprő fölénnyel megnyerte a választást - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szombati georgiai parlamenti választásokkal kapcsolatban a Facebook-oldalán.

Fotó: AFP

Szombat délután fél hétkor Orbán Viktor miniszterelnök már gratulációját küldte a Grúz Álom nevű, oroszpártinak tartott kormánypárt győzelméhez a sorsdöntő grúz parlamenti választáson. Mint írta, Georgia lakosai tudják, mi a legjobb hazájuknak, és ma hallatták a hangjukat!

A Bidzina Ivanisvili milliárdos vezette Georgian Dream a szavazatok mintegy 54 százalékát kapta – közölte a választási bizottság, miután megszámolta a szavazatok több mint 99 százalékát. A párt négy fő riválisa, amelyek ígéretet tettek arra, hogy támogatják a Salome Zourabichvili elnök által az EU-párti reformok elfogadását célzó chartát egy éven át tartó technokrata kormány részeként, mind átlépték az 5%-os küszöböt a parlamenti bejutáshoz, és együttesen körülbelül 37%-kal rendelkeznek.

Az ellenzéki pártok vasárnap hajnalban kijelentették, hogy nem fogadják el a választási eredményeket, és tiltakozásra szólítottak fel, ha jóváhagyják azokat. Összesen 18 párt és koalíció versenyzett a 150 fős parlamenti képviseletért. Az eredmények azt mutatják, hogy a Georgian Dream elvesztette a szavazást a tengerentúli szavazóhelyiségekben és a hazai nagyvárosokban, de az ország vidéki területein dominált, ahol az ellenzék szerint a legtöbb szabálytalanságot állítottak fel.

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.