BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Álomfizetéssel toboroz a szlovák hadsereg

Az elmúlt hónapokban több ország is jelentős haderőfejlesztésbe fogott. Szlovákia bérfejlesztéssel szeretné megerősíteni a hadsereg személyi állományát.

Az orosz–ukrán háború 2,5 évvel ezelőtti kitörése óta, és a konfliktus elhúzódása miatt egyre több európai ország dönt úgy, hogy fejleszti hadseregét. Ennek egyik fontos eleme az eszközbeszerzés, de szinte ugyanennyire hangsúlyos a személyi állomány erősítése is. Ez alól Szlovákia sem kivétel. Északi szomszédunk ugyanis már túl van néhány fegyvervásárláson, most pedig a katonák vannak soron – számolt be róla az Új Szó felvidéki hírportál.

Banska,Bystrica,,Slovakia,-,August,29,,2019:,Military,Parade,Of
Szlovákia, hadsereg, szlovák
Szlovákia is fejlesztené hadseregét / Fotó: Shutterstock

A belügyminisztérium javaslatára a szlovák kormány a közelmúltban ösztönző és stabilizáló intézkedéseket fogadott el, ezek a rendőrségen kívül a hadsereget is érintik. A Fico-kabinet a korábbinál magasabb fizetéssel és megemelt bónuszokkal szeretné motiválni a katonákat, hogy ne szereljenek le. Ezen kívül nagy erővel toboroznak újoncokat is – írta az STVR szlovák hírportál.

Megtartaná katonáit Szlovákia

Az új fizetési csomag több részből áll majd. Egyrészt 2025 januárjától kezdődően a hadseregben eltöltött szolgálati évek számának függően évente emelik a katonák rendfokozatuk után járó illetményét – erre a bérkorrekcióra minden évben sort kerítenek majd.

Másrészt növelni fogják az újoncok úgynevezett aktiválási pótlékát is. Ennek az egyszeri juttatásnak az összege elérheti a 8000 eurót (3,2 millió forint).

A pénzt az arra jogosultak közvetlenül munkába állás után kapják meg, és ezenfelül fizetett pihenőnapokat is igényelhetnek.

Szintén változni fog a szabadnapok rendszere is, ebből is többet kapnak majd az állomány tagjai. A külföldön szolgálatot teljesítő katonák hazatérésük után eddig egy egybefüggő 6 napos plusz szabadságot kaptak. A jogszabálymódosítás értelmében ez tíz napra módosul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.