BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hadiipar: újabb fegyvergyár épül Magyarországon

A világ egyik vezető fegyvergyártója bővíti a termelését itthon. A cseh Colt CZ-ről van szó, amely még 2023 nyarán hozott létre vegyesvállalatot a magyar állammal. A magyar hadiipar egyre inkább hozzájárulhat a magyar gazdaság erősödéséhez.

Nem lassul a magyar hadiipari bővülése – ez a megállapítás vonható le az elmúlt időszak fejleményeiből. Kiderült ugyanis, hogy újabb ilyen üzem fog megépülni Magyarországon.

fegyver
Hadiipar: új fegyvergyár épül Magyarországon / Fotó: Colt CZ

Legutóbb majdnem napra pontosan egy hónapja állt termelésbe a legújabb hadigyár itthon, amelyben lőszerek készülnek Várpalotán. Most pedig újabb védelmi ipari kapacitás létrejöttéről lehet beszélni. A Colt CZ csoport ugyanis bejelentette, hogy bővíti kézifegyvergyártását magyarországi telephelyén.

A Colt CZ nem akármilyen presztízsű vállalat a fegyveriparban. A világ egyik vezető lőfegyver-, taktikai kiegészítő- és lőszergyártójának számít

  • a katonai és rendészeti,
  • a személyi védelem,
  • a vadászat,
  • illetve sportlövészet területén.

Ráadásul folyamatosan szélesíti portfólióját: 2024 elején megszerezte az Mk 47 Striker 40 milliméteres Advanced könnyű gránátvető rendszer tulajdonjogát a General Dynamics Ordnance and Tactical Systemstől.

A Colt CZ székhelye a Cseh Köztársaságban található. Több mint 3600 embert foglalkoztat Csehország, az Egyesült Államok, Kanada, Svédország, Svájc és Magyarország piacán, ahol kivétel nélkül gyáregységekkel is rendelkezik. A céget 2020 óta jegyzik a prágai tőzsdén, többségi tulajdonosa a Ceská zbrojovka Partners SE holding.

Új fegyvergyár épül Magyarországon: ezt lehet róla tudni

A cseh fegyvergyártó magyarországi terjeszkedéséről jelenleg a következőket lehet tudni. A Colt CZ a magyar lánycégében, a Colt CZ Hungary Zrt.-ben többségi részesedéssel bír és teljes egészében maga bonyolítja a gyártási folyamatot.

Ezt pedig most jócskán felpörgeti, ugyanis újonnan épít egy lőfegyvergyártó-üzemet Kiskunfélegyházán, ami további gyártási kapacitást fog biztosítani. Hogy pontosan mekkorát és milyen termékeknél, azt nem részletezték, ugyanakkor arra felhívták a figyelmet, hogy a CZ kereskedelmi, katonai és rendvédelmi termékei iránt világszerte növekvő keresletet tapasztalnak, amit részben a magyarországi új gyárral is próbálnak majd kielégíteni. Kiemelték azt is, hogy a gyárépítés folyamatát a CZ szakemberei felügyelik.

Az új üzemberuházás során a legmodernebb gyártási folyamatokat alakítják ki, köztük robotikát, teljesen automatizált esztergáló- és maróközpontokat építenek be, valamint fejlett felületkezelő-berendezéseket is.

A Colt CZ Group és a magyar kormány még 2018-ban lépett együttműködésre a technológia transzferben. Majd 2022 végén vált ismertté, hogy egy kézifegyverek gyártásával foglalkozó közös vállalat létrehozásáról is megállapodás született. Ez lett a Colt CZ Hungary Zrt., amelyet 2023 nyarán jegyeztek be.

A felek közötti partnerség fókusza kettős. Egyfelől, hogy a magyar fegyveres erőket felszereljék CZ lőfegyverekkel, másfelől hogy a globális exportra is Magyarországról gyártsanak kézifegyvereket.

Megszólalt a Honvédelmi Minisztérium az új fegyvergyárról

A fejlemény kapcsán a Világgazdaság megkereste a Honvédelmi Minisztériumot. A tárca válaszában megerősítette, hogy a magyar kormány célja, hogy a haderőfejlesztési program keretében újraindított magyar védelmi ipar ne csak a Magyar Honvédség eszközigényét lássa el, hanem a nemzetközi piacokra termelve járuljon hozzá a nemzetgazdaság erősítéséhez. Mint írták, a bejelentés a meglévő kapacitások bővítését jelenti. 

A kiskunfélegyházi kézilőfegyver-gyártás stratégiai célkitűzése, hogy egy teljes vertikumú kézilőfegyvergyártó képességet hozzunk létre Magyarországon, minél magasabb mértékű hozzáadott magyar értékkel

– fogalmaztak. Emlékeztettek rá, hogy a 2023. június 1-én létrehozott vegyesvállalat (a Colt CZ Hungary Zrt.) a tevékenységét az Arzenál Fegyvergyár Zrt. kiskunfélegyházi telephelyén kialakított fegyvergyártó üzem területén, annak meglévő gyártási kapacitásait és tudásbázisát felhasználva végzi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.