BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ensz wfp

Történelmi éhínség miatt kongatja az ENSZ a vészharangot

Afrika déli részén mintegy 27 millió ember érintett az ENSZ Világélelmezési programja szerint.

Évtizedek óta nem tapasztalt élelmezési válsághelyzetre figyelmeztetett kedden az ENSZ Világélelmezési programja (WFP) Afrika déli részét illetően.

ensz wfp
Az ENSZ becslései szerint Afrika déli részén mintegy 27 millió ember éhezik / Fotó: AFP

A WFP genfi sajtótájékoztatóján közölte, hogy mintegy 27 millió ember érintett a térségben. A szervezet szerint mindennek kiváltó oka a térség több országát sújtó, példátlan aszály, amely terméskiesést és jószágpusztulást okozott.

A régióban sokan, így gyermekek is napi egy étkezéssel kénytelenek beérni. A következő termést pedig csak március–áprilisban várják, amit százezrek nem fognak tudni kivárni 

– figyelmeztetett Tomson Phiri, a WFP dél-afrikai régióért felelős szóvivője.

A térségben Zimbabwéban, Malawiban, Lesothóban és Zambiában már országos vészhelyzetet hirdettek, ezek az országok nemzetközi segélyért is folyamodtak. Phiri egyben felhívta a figyelmet arra, hogy Angolában és Mozambikban is ingatag a helyzet.

A szóvivő szerint a WFP megkezdte az élelmiszersegélyek beszerzését, illetve elosztását, jövő márciusig mintegy 6,5 millió embernek nyújtva támogatást. A szervezet eddig mindössze ötödét kapta meg a kért 369 millió dolláros – 148 milliárd forint – támogatásnak.

Soha nem látott éhínségre figyelmeztet az ENSZ

Szíria még mindig nem heverte ki a polgárháborút. Az országot hatalmas éhínség sújtja.

 

ENSZ

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.