BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ursula von de Leyen új érvvel állt elő, miért kell Ukrajnát pénzelni

Az ukrán nép nemcsak a túlélésért, hanem Európáért is harcol, miközben Ukrajna hihetetlen reformokat hajtott végre. Ursula von der Leyen szerint nem engedhetjük a tekintélyelvű vezetőknek, hogy a nyers erő megtörje a szabad emberek szabad akaratát. Mint mondta, néha, amikor a történelem hív, a politikának a lehetetlent is valóra kell váltania.

Független vizsgálatra van szükség a Georgiában vasárnap tartott, vitatott parlamenti választások szabálytalanságainak feltárására, a georgiaiknak ugyanis joguk van tudni, hogy mi történt a választások hétvégéjén – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a belgiumi Bruggében, az Európa Kollégium (College of Europe) 2024-2025-ös tanévének megnyitóünnepségén hétfőn.

Ursula von der Leyen - Mario Draghi press conference in Brussels ursula von der leyen európai bizottság brüsszel
Ursula von der Leyen szerint minden népnek joga van ahhoz, hogy a saját ura legyen / Fotó: Anadolu via AFP

Ursula von der Leyen beszédében hangsúlyozta, Georgia népe már sok éve küzd a demokráciáért. Joga van ahhoz, hogy a választási szabálytalanságokat gyorsan, átláthatóan és függetlenül kivizsgálják. "A georgiaiknak, mint minden európainak, ura kell lenniük saját sorsuknak."

Az uniós bizottság elnöke kijelentette: nincs semmiféle ok, ami miatt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek bele kellene szólnia a fiatal georgiaiak, ukránok, vagy éppen a moldovaiak jövőjébe. 

Ursula von der Leyen szerint Ukrajna Európáért is harcol

Az elnökasszony kiemelte, hogy az ukrán nép nemcsak a túlélésért, hanem Európáért is harcol. Ez tartja életben az ukrajnaiakat az immár ezernapos, teljes körű orosz háború után is. Azt akarják, hogy gyermekeik félelemtől mentesen éljenek, és egy egységes és békés Európában nőjenek fel. Azt akarják, hogy senki ne álljon törekvéseik útjába. "Tudom, hogy egyesek szkeptikusak az Oroszország Ukrajna elleni, nem szűnő agressziójához kapcsolódó bizonytalanságok, valamint az uniós bővítés költségei miatt. 

Egy rosszul működő unió költsége azonban sokkal magasabb. Azt üzenné a tekintélyelvű vezetőknek szerte a világon, hogy a nyers erő megtörheti a szabad emberek szabad akaratát

– érvelt újszerűen. Szerinte nem hagyható, hogy ez megtörténjen. Von der Leyen lenyűgözőnek nevezte a fejlődést, amelyet Ukrajna az elmúlt években elért. Ukrajna "hihetetlen reformsorozatot valósított meg": elérte az uniós tagjelölti státuszt, és megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat. Mindezt úgy, hogy közben háborút vív a túlélésért. "Néha, amikor a történelem hív, a politikának a lehetetlent is valóra kell váltania"  – tette hozzá beszédében az Európai Bizottság elnöke.

Orbán Viktoron Brüsszel szeme: a magyar miniszterelnök landolt Georgiában

Orbán Viktor megérkezett Georgiába, a kormányfővel tart Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mellett Nagy Márton nemzetgazdasági és Varga Mihály pénzügyminiszter.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.