BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 964. napja – Volodimir Zelenszkij szerint ez kell, hogy elkerüljük a háború kiszélesedését

Oroszország bejelentette, hogy újabb ukrajnai falut fogalt el, amit az ukránok nem cáfoltak, de nem is erősítettek meg. Volodimir Zelenszkij ugyanakkor újból nagyobb támogatásra szólította fel a szövetségeseit. Az ukrán elnök szerint a katonai segélyekre nemcsak a frontvonalnak van szüksége, hanem azért is fontos, hogy elkerüljük az orosz–ukrán háború kiszélesedését.

Az orosz hadsereg elfoglalta a zaporizzsjai megyében található Levadne falut – jelentette be az orosz védelmi minisztérium hétfőn. Vlagyiszlav Voloscsin, a terület védelmi erőinek szóvivője a The Kyiv Independentnek a bejelentésre reagálva elmondta, hogy a helyzet „meglehetősen dinamikus”. A szóvivő egyúttal jelezte, hogy Oroszország csak helyi szárazföldi támadásokat hajt végre, nagyszabású támadást nem. Volodimir Zelenszkij elnök ugyanakkor nagyobb támogatást kért a frontnak.

Selenskyj in Berlin
Volodimir Zelenszkij a háború kiszélesedésétől tart
Volodimir Zelenszkij a háború kiszélesedésétől tart / Fotó: AFP

Volodimir Zelenszkij a háború kiszélesedésétől tart

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy már nemcsak fegyvereket, hanem katonákat is ad Oroszországnak az ukrajnai invázióhoz. „Nyilvánvaló, hogy ilyen körülmények között a partnereinkkel való kapcsolatainkat fejleszteni kell. A frontvonalnak több támogatásra van szüksége” – sürgette Ukrajna szövetségeseit a nagyobb támogatásra.

Az ukrán államfő rávilágított, hogy növelni kell a nyomást az agresszorra, amit akkor tudnak megtenni, ha az ukrán hadsereg erősebb felszerelést és nagy hatótávolságú fegyvereket kap.

Zelenszkij szerint az akadályozhatja meg az orosz–ukrán háború kiszélesedését, ha Oroszországra akkora nyomást helyeznek, amelyet már nem tud elviselni.

Az elnök múlt héten Berlinben, Londonban, Párizsban és Rómában is járt, hogy tartós katonai segélyt szerezzen.

Az AFP úgy tudja egy német kormányzati forrástól, hogy Joe Biden amerikai elnök pénteken Európába látogathat, hogy az ukrajnai háborúról és a közel-keleti konfliktusról tárgyaljon a szövetségesekkel.

Az orosz–ukrán háború 963. napja – az EU szankcionálja az iráni rakéták Oroszországba szállítását

Az EU szankciókat vezet be az iráni ballisztikus rakéták Oroszországba történő szállítása miatt. Teherán viszont azt hangsúlyozza, hogy az általa szállított rakéták rövid hatótávolságúak. Az orosz–ukrán háború 963. napja

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.