BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárd felett járt a vasút

Tavaly az előző évi több mint kétszeresére, 6,78 milliárd forintra növelte adózott eredményét a MÁV-Start Zrt., emellett más mutatóit is javította.

A múlt évben kis növekedéssel 100 milliárd forint fölé emelte a már 2017-ben is a lélektani határhoz közelítő árbevételét a MÁV-Start Zrt. A pénz öthatoda származott a belföldi forgalomból, az arány hasonló az előző évihez.

Az állami vasúttársaság közszolgáltatásként végzett személyszállítása nem önfenntartó, ezért az állam pótolja azt a költséget, amely nem térül meg a jegyárbevételből.

Tavaly e szolgáltatásból 71,44 milliárd forint folyt be a MÁV-Starthoz, ebből 50,2 milliárd érkezett az utasoktól jegy- és helyjegyár formájában, ezt az állam 17,53 milliárd forinttal pótolta ki, és érkezett a kasszába 3,7 milliárd forint egyéb bevétel is.

A nyárra kigördül Dunakesziről az első KISS emeletes motorvonat
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az árkiegészítés a társaság és az állam között közszolgáltatási szerződés alapján történik.

A nem közszolgáltatásként végzett személyszállítás 7,34 milliárdot hozott, ebben is volt némi árkiegészítés. Az egyéb tevékenységből 21,5 milliárd folyt be, körülbelül egymilliárddal több, mint az előző évben. E szolgáltatási csoporton belül – mint mindig – a személyvonat-vontatás és -tolatás hozta a legtöbb pénzt, ezúttal 8,9 milliárdot, de számottevők voltak az egyéb kiszolgáló és gépészeti tevékenységek is.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.