BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ legnagyobb bicikliparkolóját építette meg Hollandia

Átadták a világ legnagyobb kerékpár-parkolóját a hollandiai Utrechtben, a mélygarázs mintegy 13 ezer bicikli tárolására alkalmas – jelentette a helyi sajtó szerdán.

Az eredetileg mintegy hatezer, a most lezárult bővítési munkálatok lezárulta után azonban immár 12 ezer 656 férőhelyes parkolót a 340 ezer lakosú város főpályaudvara alatt hozták létre.

A háromszintes mélygarázs ezzel átvette a vezetést az eddigi csúcstartónak számító, 9400 férőhelyes tokiói létesítménytől.

Photo by Nicolas Economou/NurPhoto

A parkolóban 480 helyet alakítottak ki teherbiciklik számára. A kerékpárosokat fényjelzések irányítják a legközelebbi üres parkolóhelyhez. A tárolás az első 24 órában ingyenes, utána napi 1,25 euróba kerül.

A hágai kormánykoalíciós megállapodás értelmében a következő években 100 millió eurót fognak fordítani a kerékpáros infrastruktúra javítására, a keretösszeget tavaly újabb 75 millió euróval egészítették ki.

Hollandiában a vasút utasainak fele kerékpárral érkezik a vonathoz, de sokan arra panaszkodnak, hogy nehezen találnak helyet biciklijüknek.

A holland statisztikai hivatal 2017-es adatai szerint az országban 22 millió kerékpár van, azaz egy háztartásra átlagosan három jut.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.