BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vitézy Dávid: sürgősen be kell vezetni egy rendkívüli menetrendet

Vitézy Dávid szerint a reggel munkába indulók most azzal szembesülhettek, hogy a kora reggeli órákban tömött járműveken kell közlekedniük.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) április 1-től, szerdától megváltoztatta a koronavírus-veszélyhelyzet idejére a fővárosi közösségi közlekedés menetrendjét. Indoklásuk szerint erre azért volt szükség, mert

a 80-90 százalékkal visszaesett utasszám nem indokolja a tanszüneti közlekedési rend további fenntartását.

Csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója szerint a reggel munkába indulók most azzal szembesülhettek, hogy

a járvány idején a kora reggeli órákban tömött járműveken kell közlekedniük.

Szerda reggeli Facebook-posztjában azt írja:

„Sok tízezer ember háborodott fel ma reggel, amikor szembesült azzal, hogy a BKK mától a szombati menetrend szerint közlekedteti a járatait. Amióta bejelentették, világos volt, hogy itt valami nem stimmel: egy rendkívüli járványhelyzeti munkanapi menetrend helyett, talán lustaságból, talán nemtörődömségből, de egyszerűen megpróbálták a szombati menetrendeket ráhúzni a mostani helyzetre.

Azonban nincs szombat: pont azok maradtak a buszokon és azok járnak dolgozni, akik műszakos munkarendben dolgoznak: azaz ebben a helyzetben is értünk helytállnak, kórházakba, áruházakba, üzemekbe, a közüzemeket biztosító munkahelyekre tartanak reggel 5 és 7 között.”

Hozzáteszi: „ (...) a járványhelyzet és a tömeges megbetegedések küszöbén a még most is munkába járó emberek joggal várják el,

hogy tarthassanak legalább 2 méter távolságot utastársaiktól. Ez azt jelenti, hogy egy buszon már az is zsúfolt érzetet kelt, ami máskor akár alig kihasznált terheltségnek tűnhet.”

Vitézy Dávid,
Fotó: MTI / Illyés Tibor

„Nem akartam előre beleszólni a Fővárosi operatív törzs munkájába, de sajnos az első, mai reggel beigazolta, hogy a BKK rossz döntést hozott a szombati menetrendek gondolkodás nélküli bevezetésével.

Az utasok véleménye jól követhető a Facebookon is. Számos olyan járaton, melyen az emberek dolgozni járnak, az elmúlt napokhoz képest a járványhelyzethez mérten kényelmetlen zsúfoltság alakult ki, ráadásul a buszok eleje nagyon helyesen a járművezetők védelmében le van zárva” – írja.

A BFK vezérigazgatója azt kéri fővárosi önkormányzattól és a BKK-tól, hogy korrigáljanak és a szombati menetrend helyett sürgősen vezessenek be egy, a járványügyi veszélyhelyzethez igazodó rendkívüli munkanapi menetrendet, mely a hajnalban kényszerűen bejáró, kórházakban, áruházakban, gyárakban, közüzemi energiaellátást és az alapvető közszolgáltatásokat biztosító munkahelyeken, építőiparban dolgozó emberek számára lehetővé teszik a távolságtartást a járműveken és amellyel a BKK nem járul hozzá a megbetegedések tömegessé válásához.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.