BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szülőket téveszthetett meg a szlovák vállalkozás, gyanítja a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal gyanúja szerint az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal téveszthette meg a fogyasztókat egy szlovák vállalkozás, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében. A GVH szerint a cég egyebek mellett nem igazolta meggyőzően egyes, általa forgalmazott termékek gyógyhatására vonatkozó állítását.

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. A GVH gyanúja szerint a vállalkozás a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.

tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat
A versenyhivatal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt indított eljárást / Fotó: Shutterstock

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, megalapozatlan állítások

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye szerint észlelte, hogy a vállalkozás 2023. március 28-tól kezdődően a weboldalán forgalmazott 

Babybeet márkájú, illóolajokkal és balzsamokkal mint kozmetikai termékekkel kapcsolatban úgy alkalmazott egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokat, hogy azok megalapozottságát valószínűsíthetően nem tudja igazolni. 

A termékkel kapcsolatban olyan állításokat jelenített meg, hogy

  • erősíti az immunrendszert, segíti a jobb alvást,
  • gyógyítja a náthát, valamint
  • enyhíti a növekedési fájdalmakat. 

Megtévesztő ajánlások

A nemzeti versenyhatóság észlelte továbbá, hogy a szlovákiai vállalkozás szintén 2023. március 28-tól kezdődően 

az általa létrehozott Pediatrikus Aromaterápiás Szakértői Egyesület elnevezésű Facebook-profillal népszerűsítette a Babybeet márkájú illóolajokat, balzsamot és diffúzort, azt a hamis benyomást keltve, mintha a szakértői egyesület egy független szervezetként eljárva ajánlaná 

az érintett kozmetikumokat.

A GVH szerint a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés(ek) bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható – írják közleményükben, amelyben kitérnek arra, hogy különösen nagy figyelmet fordítanak azon vállalkozások, illetve termékek vizsgálatára, amelyek esetében a kereskedelmi kommunikáció időseket, betegeket vagy például kisgyermekes szülőket, családokat céloz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.