BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újraindították Iránban a busehri atomerőművet

Javítás után ismételten üzembe helyezték a busehri erőművet, amely máris 1000 megawatt (egymillió kilowatt) energiát táplált be az országos hálózatba - jelentette szombaton az IRIB állami hírszolgáltató.

Iránban áramkimaradások nehezítik a mindennapi életet. A hivatalos magyarázat szerint ennek oka a meleg nyár miatt megnövekedett energiaigény.

Fotó: Atta Kenara / AFP

Az iráni állami televízió június 20-án közölte, hogy vészhelyzeti leállás miatt ideiglenesen nem termel áramot a busehri atomerőmű. Akkor még 3-4 napot jósoltak, mire újraindulhat a termelés, de a helyreállítás elhúzódott. Az iráni médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy baleset miatt történt a vészhelyzeti leállás Irán egyetlen nukleáris erőművében. A Teherántól 1200 kilométerre délre, a Perzsa (Arab)-öböl partján fekvő busehri erőmű orosz segítséggel épült, 2011-ben kapcsolták rá az iráni országos áramhálózatra, és 2012 óta működik teljes kapacitással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.