BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar mintára szabadulnak az aprópénztől Szlovákiában

Korlátozzák a legkisebb névértékű euróérmék használatát.

Jövő júliustól korlátozzák a legkisebb névértékű euróérmék használatát – az ezt szabályozó ártörvény módosító javaslatát kedden a parlament is elfogadta – írja az ujszo.com.

Fotó: AFP

A kereskedők kötelesek lesznek az áraikat a vásárlás végösszege esetében úgy kerekíteni a legközelebbi ötcentes értékre, hogy a kisebb névértékű érmékkel – az egy- és kétcentesekkel – ne kelljen fizetni. Az új szabályokat eredetileg a jövő év elejétől vezették volna be, a parlamenti képviselők javaslatára azonban csak július elsejétől lép életbe a határozat, annak érdekében, hogy  a kereskedők felkészülhessenek a változásokra.

Az új szabályok szerint, ha a vásárlás teljes összege például 10,51 vagy 10,52 euró lesz, akkor ezt lefelé, 10,50 euróra kerekítik, ha pedig 10,53 vagy 10,54, akkor felfelé, 10,55 euróra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.