BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa éléskamrájában háború dúl, mégis lejtmenetben a búza világpiaci ára

A búza az elmúlt egy hétben nagymértékben vesztett értékéből a világpiacon, miután India bejelentette, hogy rekordmennyiséget enged a piacra a gabonából.

A jelenleg Ukrajnában dúló háború miatt az országban nincs igazán lehetőség a földművelésre. Az ukránok se vetni, se aratni nem tudnak, ez pedig nemzetközi szinten is aggodalomra adott okot. Ukrajnában a mezőgazdaság adja az exportra szánt termékek nagy részét, viszont a háború miatt a külkereskedelem is szinte teljesen leállt. Erről itt írtunk részletesebben:

Így alakulhat át Ukrajna nemzetközi kereskedelme a háború hatására

Export tekintetében Ukrajnát nem véletlenül szokták Európa éléskamrájának nevezni. Erős mezőgazdasági ipara adja az ország kivitelének nagy részét gabonafélék, állati és növényi olajok, valamint magolajok formájában.

Mivel a Fekete-tengertől a kikötők lerohanása miatt el lett vágva az ország, így az ott futó kereskedelmére nem lehet számítani. Észak-Afrikában legalább 100 millió embert látott el a Fekete-tengeren érkező ukrán és orosz gabona, így attól is lehet tartani, hogy éhezés fogja sújtani azt a területet.

Fotó: NARINDER NANU / AFP

Ezek a hatások mind a gabonafélék, így a búza világpiaci árának emelkedésével fenyegettek, azonban az elmúlt egy hétben jelentősen esett az értéke. Ezt a hatást az hozta magával, hogy

a világ második legnagyobb termelője, India bejelentette, hogy rekordmennyiségű búzát fog exportálni a következő évben

írta meg a Bloomberg. Ennek oka, hogy segítsen kipótolni a fekete-tengeri kínálati hiányt. Emellett a kansasi őszi búza hozamában is több mint 30 százalékos javulás várható. Ezt a következő hónapban kezdik el betakarítani.

A medvepiaci hangulatot ellensúlyozta, hogy Ausztráliában az idei első fél évben a vártnál jobban fogyott a búza, és várhatóan a második fél évben fel fogják pörgetni az importjukat.

A piaci szereplők most Isztambult figyelik, ahol Oroszország és Ukrajna béketárgyalásának következő fordulója zajlik. Minden pozitív hír az egyeztetésekről nagy hatással lehet a gabonafélék piacára, mivel ha hamarosan alábbhagynak a harcok, akkor Ukrajna az eddig vártnál többet vethet és arathat még az idei évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.