BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogyóban az amerikai búzakészletek

Az amerikai búzakészletek 2008 óta a legalacsonyabb szintre csökkentek.

Az amerikai búzakészletek 14 éve a legalacsonyabb szintre csökkentek 

közölte csütörtökön a kormányzat, mivel a 2021-es aszály miatt kisebb mennyiségű termésből származó készletek erősen fogynak, miközben a globális kereslet növekszik.

Fotó: Oláh Tibor

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium azt is közölte, hogy az amerikai gazdák a 2021-es 93,357 millióról idén 89,49 millióra tervezik csökkenteni a kukorica vetésterületét. A szója vetésterülete 90,955 millióra emelkedett, míg a tavaszi búzáé várhatóan 11,2 millióra csökken.

A világ élelmiszer-ellátásának gondjait fokozza, hogy az orosz–ukrán háború miatt a gabona- és étolaj-termelésben zavarokra lehet számítani, miután eddig e két ország adta a világ búzatermelésének 30, napraforgóolaj-termelésének pedig nagyjából 80 százalékát. Emellett a háború hatására tovább emelkedő energiaárak a műtrágyatermelést is jelentősen visszavetik.

A kínai élelmiszer-ellátást is veszélyeztetheti a járvány és a háború

Nehezen lesz tartható az idei évre kitűzött 5,5 százalék körüli GDP-növekedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.