BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország az uniós szankciókat betartva fog fizetni az orosz gázért

Görögország az orosz gázszállítások következő hónapban esedékes számláját az uniós szankciókba nem ütköző módon tervezi kifizetni - közölte az ország környezetvédelmi és energiaügyi minisztere.

Kosztasz Szkrekasz miniszter a görög Skai rádióban elmondta, hogy a fizetés következő részlete május 25-én lesz esedékes, de nem tért ki rá, milyen devizanemben tervezik teljesíteni.

Olyan módon fogunk fizetni, amely nem sérti a szankciókat, és megvédi országunk energiabiztonságát

– fogalmazott a miniszter.

A Gazprom javaslatot tett a fizetés módjára. Ennek jogi, pénzügyi és politikai vonatkozásai vannak. Mindezeket a szempontokat értékeltük

– tette hozzá Szkrekasz. Arról is beszélt, hogy az uniós energiaügyi miniszterek jövő heti találkozóján mindenképpen közös álláspontra kell jutniuk a kérdést illetően.

Flag,Of,Greece,And,Gas,Station,Sign,Board,With,Rising
Fotó: Shutterstock

Az új orosz fizetési rendszer szerint

a vevők eurót vagy dollárt helyeznének el a Gazprombanknál vezetett számlán, amely azt átváltaná rubelre, a külföldi vevő tulajdonában lévő másik számlán helyezné el, és a fizetést orosz valutában utalná át a Gazpromnak.

A terv megosztotta az uniós tagállamokat. Giannisz Oikonomou görög kormányszóvivő közölte, hogy az euró rubelre átváltása pusztán technikai kérdés.

Eddig is euróban fizettünk, és ezután is euróban fogunk fizetni. Az, hogy az eurót hogyan, milyen módon váltják át rubelre, még tisztázandó kérdés

– mondta a kormányszóvivő.

A gázszükségletének több mint 30 százalékát orosz forrásból fedező Görögországnak 2026-ig érvényes gázszállítási szerződése van a Gazprommal.

Ausztria és Németország kész rubelben fizetni az orosz gázért

Sajtóértesülések szerint az OMV kész rubelszámlát nyitni a Gazprombanknál, hogy ki tudja fizetni az orosz gázt, de az osztrák kancellár állítja, ez csak kacsa, Ausztria továbbra is a hosszú távú szerződés szerint, euróban fizeti a szállításokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.