BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin szerint a nyugat nem akarja kifizetni az orosz gázt

Az orosz elnök egy mai sajtótájékoztatón mondta el, hogy a barátságtalan országok késleltetik a leszállított orosz gáz kifizetését.

Az orosz energiahordozók exportjáért történő fizetésben fennakadások vannak. A legbarátságtalanabb országok bankjai késleltetik a kifizetések átutalását

- mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy mai sajtótájékoztatón. 

Bejelentette azt is, hogy az orosz kormányszervek közös munkacsoportot hoznak létre az energiaexport elszámolásával kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország feladatként tűzte ki az energiakereskedelemben az áttérést a nemzeti fizetőeszközre, az eurótól és a dollártól történő eltávolodás érdekében.

Fotó: Harold Escalona / Shutterstock

A legfontosabb feladat az, hogy valutapiacunkat felkészítsük erre az átállásra, hogy bármilyen külföldi valuta a szükséges mértékben szabadon átváltható legyen orosz rubelre

- nyilatkozta az elnök, majd így folytatta:

Ismétlem: a megbízhatatlan, kompromittált valuták és joghatóságok elutasítása stratégiai cél hazánk pénzügyi és gazdasági biztonsága szempontjából, és fontos a külkereskedelem fenntartása és növelése, a stabil kapcsolatok kialakítása érdekében az olyan kiszámítható partnerekkel, akik hűek a szavukhoz, értékelik üzleti hírnevüket és tisztában vannak döntéseik következményeivel.

Putyin március 31-én rendelte el a rubelelszámolásra történő  áttérést az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgázkereskedelemben.

A mai megbeszélésen az elnök arról is beszélt, hogy Oroszországnak fel kell gyorsítania az infrastrukturális átalakításokat, hogy a jelenleg nyugatra tartó kőolajat és földgázt átirányíthassák a déli és keleti piacokra.

Az átszervezéssel és bővítéssel Afrika, Latin-Amerika és az ázsiai-csendes-óceáni térségbe exportálná az ország energiahordozóit. 

Új kőolaj- és gázvezetékek építését szorgalmazta a nyugat- és kelet-szibériai mezőkről, valamint a sarkvidéki és távol-keleti orosz kikötők olajátrakodási kapacitásának kiépítését. Hangsúlyozta az északi-tengeri útvonal fontosságát is.

Elrendelte az orosz energiastratégia tervezési horizontjának 2050-ig történő kiterjesztését.

Putyin szerint a dokumentumot szeptember 15-ig,  a kőolaj- és gázszállítási infrastruktúra fejlesztésének hosszútávú tervét pedig június 1-jéig kell jóváhagynia a kormánynak.

Utasítást adott arra is, hogy az orosz energetikai vállalatok számára szükséges berendezések gyártására közös megrendelési csomagokat alakítsanak ki, valamint hogy a gáz- és petrolkémiai iparban az év végéig a külföldi szabványosítási és tanúsítási rendszerekről az oroszra térjenek át.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.