BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrajnai háború kezdete óta nem volt ilyen alacsony az amerikai olaj ára

A háború kirobbanása óta nem volt olyan alacsony az amerikai könnyűolaj hordónkénti jegyzése, mint csütörtökön. A WTI 90 dollár alá bukott. Az adat annak ellenére meglepő, hogy szerdán az OPEC+ a kitermelés nevetségesen alacsony növeléséről döntött. Joe Biden amerikai elnök kritikusai hatalmas politikai kudarcként emlegetik az elnök múlt hónapban tett körútját, amikor az olajkitermelés felpörgetésére próbálta rávenni a kartell tagjait.

Az amerikai határidős nyersolaj hordónkénti ára először csökkent 90 dollár alá az orosz–ukrán háború február 24-i kirobbanása óta – írta meg a Bloomberg. Háromnegyed négykor a jegyzés 89,44 dolláron állt, ami 1,335 százalékos értékvesztés.

Az olajpiacokon a kínálati oldalon az elmúlt hónapokban tapasztalt rendkívüli feszesség enyhült. Az Egyesült Államokban az üzemanyag-kereslet szezonálisan csökkent. A kereskedők már kisebb felárat fizetnek a hordók azonnali szállításáért. Ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy eddig csak korlátozottan mutatkoztak meg az orosz nyersolajexportra kivetett nyugati szankciók eredményei.

A jelenleg tapasztalható áresés enyhíti a megemelkedett üzemanyagárak hatásait. Az elmúlt hónapokban az energia drágulása nagymértékben pörgette globális szinten az inflációt.

Oil Prices Hit Historic High On Weak Dollar
Fotó: David McNew / Getty Images

Szerdán a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségeseik (OPEC+) a valaha mért egyik legkisebb termelésről adtak közre jelentést. Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban Szaúd-Arábiába látogatott azzal a céllal, hogy megoldást találjon az elszálló üzemanyagárak visszafogására. A kitermelés felgyorsítását akarta elérni a szaúdiaknál, azonban a most szerdán kiadott jelentés szerint ez nem valósult meg. Az olajkartell szerint erősen korlátozott a termelési kapacitás, ezért nem lehet növelni a kitermelést.

Biden látogatása ellenére az OPEC+ mindössze százezer hordóval emeli a napi olajkitermelését, ami szinte jelentéktelen mennyiség. Ez az emelés a kartell hatvanéves történetében az egyik legalacsonyabb kitermelésbővítés.

Az OPEC+ döntése ellenére az olajárak a kezdeti növekedést követően valamelyest csökkenni kezdtek. Szerdán a Brent hordónkénti ára 3,2 százalékkal, 97,36 dollárra esett este hat óra tájékán. Csütörtökön a WTI bukott 90 dolláros jegyzés alá. A kőolaj árának csökkenését az idézhette elő, hogy az amerikai adatok az üzemanyag-kereslet szezonális visszaesését mutatták.

A Bloomberg arról ír, hogy az OPEC+ nem biztos, hogy tényleg a kapacitás hiánya miatt állt elő az értelmezhetetlen mértékű kitermelésbővítéssel. Valószínűbb, hogy a döntés mögött az áll, hogy a kartell érdekeit nem szolgálja az Oroszországra kivetett nyugati szankciók kompenzálása, mivel a jelenlegi környezetben igen jövedelmező a drága olaj. Emellett több mint valószínű, hogy a tagok nem kívánják elmérgesíteni a kapcsolatukat Moszkvával.

A Biden-adminisztráció kritikusai az elnök hatalmas politikai kudarcaként értékelték a kőolajért tett körutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.