BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kanada szankcionálja az orosz energiaszektor vezetőit

A szankcióval sújtott személyek között szerepelnek a Gazprom vezetői is.

Kanada ismét szankciókat vetett ki Oroszországra, ezúttal az orosz energiaszektor vezetőire, emellett kötvénykibocsátással segíti az ukrán kormányt az Oroszország elleni háborúban – jelentette be Justin Trudeau kanadai kormányfő pénteken egy winnipegi konferencián.

A szankcióval sújtott személyek között szerepelnek a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat vezetői, a Gazprom leányvállalatainak, valamint hat másik energiavállalatnak a magas rangú tisztségviselői is. 

Trudeau a Kanadai Ukránok Kongresszusának éves találkozóján közölte, hogy a kanadai kormány ötéves futamidejű államkötvények értékesítésével támogatja Kijevet. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. május 8-án.
 Fotó: Sergei SUPINSKY  / AFP

A kötvényekből befolyó összeggel az ukrán kormányt segítik olyan műveletek folytatásában, mint az alapvető szükségletek biztosítása az ukrán népnek, ideértve a nyugdíjak kifizetését és az üzemanyag-vásárlást – olvasható a kiadott közleményben. A bevételeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kezelésében lévő egyik számlán keresztül juttatják el az ukrán vezetéshez.

A közleményben beszámolnak továbbá arról, hogy Kanada további szankciókat tervez kivetni az orosz igazságszolgáltatás és a biztonsági erők tagjaira, beleértve rendőrtiszteket, nyomozókat, ügyészeket, bírókat és börtöntisztviselőket is, akik súlyos emberi jogsértésekben vettek részt orosz ellenzéki vezetőkkel szemben.

Borítókép forrása: Bryan R. Smith
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.