BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény tél elé néz Ukrajna – Indulna a fűtési szezon de romokban az infrastruktúra

Nagy kérdés, hogy melegek lesznek-e a radiátorok a háború sújtotta országban.

Az elmúlt harminc év legnehezebb téli időszakára készül az ország, a hatóságok ígérete szerint a korábbi gyakorlathoz hasonlóan október közepétől bekapcsolják az óvodák, iskolák, kórházak, szülészeti otthonok fűtését. Kijevben néhány intézményben már ez meg is történt. Ugyanakkor 

az ígéretekkel ellentétben Kárpátalján még nem fűtik az oktatási intézményeket, és egyelőre a helyi önkormányzatok nem is közölték, hogy mikortól tervezik a fűtés beindítását

– írja a Kárpáti Igaz Szó.

Donetsk administration building damaged in shelling
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A központi fűtés viszont ebben a hónapban szinte biztos, hogy nem indul el. 

Csak akkor engedélyezik, ha egymást követő három napon át 8 Celsius-fok alatt marad a napi középhőmérséklet. Az időjárási előrejelzések szerint októberben még kitart a viszonylagos jó idő, s csak november második hetében lesz hideg.

A portál szerint azonban nagy kérdés, hogy az eredeti terveket mennyire írja át a háború. 

A múlt heti rakétatámadások után Ukrajna-szerte megbénult az energetikai rendszer, sok helyen még mindig nem sikerült helyrehozni a jelentős károkat.

Ha ezek a támadások a téli hidegek alatt is megismétlődnek, könnyen megbénulhat az energetikai infrastruktúra-rendszer, ami beláthatatlan következményekhez vezet – figyelmeztet a portál. 

A frontvonal mentén eleve veszélyben van az áramszolgáltatás és a fűtés, könnyen lehet, hogy onnan újabb menekülthullám indul meg hamarosan a nyugat-ukrajnai régiók irányába, így Kárpátaljára is.

A víz- és áramszolgáltatást célozza az orosz tüzérség

A helyi hatóságok azt is közölték, hogy a dnyipropetrovszki terület felett öt iráni gyártmányú ellenséges drónt lőttek le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.