BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
magyar bankjegy papírpénz pénz valuta euró árfolyam erősödik gyengül Various Hungarian banknotes and Euro in wallet

Megtáltosodott a forint, és az euró sem hederít a francia inflációs meglepetésre

A francia áremelkedés elmaradása a várakozásoktól nem talált fogást sem az eurón, sem a forinton, pedig a hasonlóan meglepően jó német adat szépen megküldte mindkettőt déli irányba. A forint négy hónapja nem volt ilyen erős, ha ez így megy tovább, újabb gátak szakadhatnak át előtte.

A héten korábban közzétett, a várakozásokat alaposan helybenhagyó német inflációs adatok hazavágták az eurót és a forintot egyaránt, most ugyanez nem sikerült a francia számoknak.

magyar bankjegy papírpénz pénz valuta euró árfolyam erősödik gyengül Various Hungarian banknotes and Euro in wallet
Fotó: Shutterstock

Pedig a francia adatok sem alakultak rosszul, sőt. A várakozások éves szinten számított 6,3 százalékos drágulásról szóltak, a szerdán közzétett jelentés azonban csupán 5,9 százalékos inflációról számolt be, ami nemcsak a várakozásokat múlja alul, de a korábbi, decemberben mért 6,2 százalékos áremelkedési adatokat is.

A forintot azonban ez a hír nem hatotta meg, továbbra is erősödik a magyar fizetőeszköz. 

A héten korábban mért 404 forintos euró-forint árfolyam már a múlté, szerda reggel csupán 397 forintot kell fizetni egy euróért, ami 1,5 százalékos erősödés és egyúttal négyhavi csúcs.

Alaposan maga mögött hagyta a 404-es szintet a forint

Az euró-dollár árfolyam alakulásába sem tudott negatívan beleszólni az adat, az európai fizetőeszköz szintén erősödésbe kezdett a hírekre az amerikai ellenében, jelenleg 0,77 százalékos pluszban jár.

A hét eleji esést követi a friss korrekció

A német hírek hallatára kedden az euró több mint 1 százalékos eséssel reagált, és mivel a forint általában követi ennek alakulását, félszázalékos bukást szenvedett el a magyar valuta is. 

A piacok, illetve a forint és az euró árfolyama számára egyaránt kulcsfontosságú, hogy a héten érkező inflációs adatok miként hatnak majd az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntésére. A legutóbbi, december közepi döntés 50 bázispontos emelést hozott, a következő ülésre február másodikán kerül majd sor. 

Az inflációs adat nem a kizárólagos tényező, amelyet az EKB figyelembe kell hogy vegyen. 

A GDP 145 százalékára rúgó adóssággal küzdő Olaszország helyzetének alakulása is sokat nyom a latban. Az Európai Központi Bank ugyanakkor minden bizonnyal még egy jó ideig magasan fogja tartani a kamatszintet, akár egészen 2023 végéig, és az év elején az elemzői várakozások szerint még újabb kamatemelések következnek. Mindenesetre nagy figyelem irányul a pénteken esedékes euróövezeti inflációs adatokra, amelyek a két legnagyobb európai gazdaság – a német és a francia – számaiból következtethetően szintén a korábban vártnál jobbak lesznek. Várják a befektetők azt is, miképpen reagálnak az EKB döntéshozói a friss inflációs számokra.

Az EKB nemrég a kötvényvásárlással kapcsolatos stratégiájának megváltoztatására is rákényszerült, ami hatalmas lehetőség a lakossági befektetők számára.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.