BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Russian President Vladimir Putin takes part in the ceremony of signing an agreement on the construction of the Rasht-Astara railway via a video link together with Iranian President Ebrahim Raisi, at the Kremlin in Moscow on May 17, 2023.

A Szuezi-csatornával vetekedő vasútvonalról egyezett meg Oroszország és Irán

A két szankció sújtotta ország szorosabb kereskedelmi kapcsolatot építene ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és iráni kollégája, Ebrahim Raiszi szerdán videókonferenciát tartott. Aláírtak egy új vasútvonal finanszírozásáról és megépítéséről szóló megállapodást is, amely az alakulóban lévő nemzetközi észak–déli közlekedési folyosó részét képezné – írta a Reuters.

Russian President Vladimir Putin takes part in the ceremony of signing an agreement on the construction of the Rasht-Astara railway via a video link together with Iranian President Ebrahim Raisi, at the Kremlin in Moscow on May 17, 2023.
Fotó: AFP

Az új Rasht-Astara vasútvonal fontos láncszemet képezne a régió kereskedelmében, mivel a célja az, hogy összekösse Indiát, Iránt, Oroszországot, Azerbajdzsánt és más környező országokat – ez az útvonal Oroszország szerint felvehetné a versenyt a Szuezi-csatornával, amely a Földközi- és a Vörös-tengert köti össze.

Ezzel kialakulna egy egyedülálló észak–déli közlekedési ütőér, amely jelentősen diverzifikálná a globális kereskedelmet, és eltörölné a Nyugat egyeduralmát a helyi szállításban

– nyilatkozta Putyin.

A Kaszpi-tenger partja mentén épülő 162 kilométeres vasútvonal összekötné a Balti-tenger orosz kikötőit az Indiai-óceánon és a Perzsa-öbölben lévő iráni kikötőkkel.

Kétségtelen, hogy ez a megállapodás fontos és stratégiai lépés a Teherán és Moszkva közötti együttműködés irányába

– mondta Raiszi.

A nyugati országok az 1979-es iszlám forradalom óta, amely elsöpörte a hatalomból az Egyesült Államok által támogatott Mohammad Reza Pahlavi sahot, titkos nukleáris programja miatt kemény kereskedelmi és gazdasági korlátozásokat vezettek be Irán ellen, míg Oroszország tavaly, Ukrajna inváziója után vált fekete báránnyá.

A két ország elleni szankciók megbénították a gazdaságukat, amely arra késztette őket, hogy szorosabban együttműködjenek, közben olyan alternatív kereskedelmi partnereket keressenek, mint Azerbajdzsán vagy Kína.

Az USA szerint egyre szorosabb az orosz–iráni védelmi együttműködés

Irán augusztus óta 400 drónt biztosított Oroszországnak.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.