BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy volt CIA-ügynök állítja: mégsem akkora hős Zelenszkij, már terve is van a menekülésre

Az ukrán elnök a háború kezdete óta kitart, és állja a sarat. A CIA egyik volt elemzője szerint azonban van menekülési terve Zelenszkijnek is.

Bár az Oroszország által tavaly februárban megindított háború kitörése óta az ukrán kormány a helyén marad, ez egyesek szerint nem lesz mindig így. Az ukrán hadsereg esetleges veresége nyomán Volodimir Zelenszkij elnök valószínűleg megpróbál majd elmenekülni az országból – mondta egy interjúban Raymond McGovern, a CIA korábbi elemzője – szemlézte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a press conference with the prime ministers of Belgium and the Netherlands at the Catshuis in The Hague, on May 4, 2023. - The Ukrainian president is in The Hague to meet top officials of the International Criminal Court, which has issued an arrest warrant for the Russian president. The visit comes a day after Moscow accused Kyiv of a drone attack on the Kremlin. (Photo by Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Volodimir Zelenszkij
Fotó: Robin van Lonkhuijsen / AFP

Ő egy jó színész, a védelmező szerepét játssza, aki a végsőkig kiáll a hazája mellett. Azonban könnyen előfordulhat, hogy néhány hét múlva már egy ciprusi villában lesz, és az ukránok magukra maradnak

– fejtette ki a szakértő.

McGovern arra is utalt, hogy Zelenszkij egyszerűen csak utasításokat követ, és bár hónapok óta nem nagyon történtek egyik fél javára sem változások a fronton, a következő hónapok könnyen katasztrófába torkollhatnak az ukrán fegyveres erők számára.

Ha a régóta beharangozott ukrán ellentámadás kudarcot vall, vagy esetleg el sem tud indul, akkor más folyamatok fognak zajlani – emelte ki Raymond McGovern.

Az elemző úgy gondolja, hogy a konfliktus következő szakasza a tűzszünetre és a béketárgyalásokra fog összpontosítani. Szerinte még az Amerikai Egyesült Államok is a párbeszéd útján történő rendezést fogja szorgalmazni rövid időn belül.

Zelenszkij tanácsadója elárulta, mi lesz a Krím sorsa a visszafoglalás után

Az ukrán elnök szerint a tervezett ellentámadás része a Krím felszabadítása is. Volodimir Zelenszkij tanácsadója a terület autonómiáját is visszavonná. Mihajlo Podoljak úgy gondolja, hogy az autonóm területek létezése egy egységes államon belül csak táplálja a szeparatista érzelmeket.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.