Újabb szintet lépett Kína űrprogramja, a tervezett landolási helyen visszatért a földre egy újrafelhasználható kínai űrhajó, miután 276 napot töltött Föld körüli pályán.

XINHUA-PICTURES OF THE YEAR 2022-CHINA NEWS (230109) -- BEIJING, Jan. 9, 2023 (Xinhua) -- The return capsule of the Shenzhou-13 manned spaceship lands successfully at the Dongfeng landing site in north China's Inner Mongolia Autonomous Region, April 16, 2022. (Xinhua/Peng Yuan) (Photo by Peng Yuan / XINHUA / Xinhua via AFP)
A fotó illusztráció, nem a visszatérő űrhajó van rajta. Fotó: Peng Yuan

Ez azért nagy előrelépés, mivel óriási technológiai erőfeszítéseket igényel, hogy az űrhajó egyetlen használat után ne pusztuljon el. Ha ez sikerrel jár, olcsóbbá és kényelmesebbé válik az űrutazás – írta a kínai Xinhua hírügynökség. 
Emlékezetes az amerikai űrsiklóprogram kudarcba fulladása, a Challenger és a Columbia űrsiklók katasztrófája. 

Az Egyesült Államokban azóta sikerült újrahasználható űrhajótípusokat építeni, és újabb fejlesztések folynak, mint SpaceX programja. Kínának most már másodszor sikerült, hétfőn.

Percekkel a kilövése után felrobbant a SpaceX 120 méter magas űrrakétája

A valaha épített legnagyobb és legerősebb űrrakéta sikeresen felszállt Texasból, de perceken belül felrobbant a mai tesztrepülésen. Néhány hónap múlva jön a következő tesztindítás.

A kínai űrhajót tavaly augusztus 5-én a a Csiucsuan műholdfelbocsátó központból, a Góbi-sivatagból repítette fel egy Long March-2F hordozórakéta.

Mérföldkőről van szó a teljesen újrafelhasználható űrszállítási rendszer kiépítése felé – kommentálta szakértőkre hivatkozva a Global Times angol nyelvű kínai lap. Korábban 2020 szeptemberében kétnapos repülés után már visszatért a földre egy ugyanilyen rakétával fellőtt kínai űrhajó. Azóta tovább léptek előre a technológiában, amit a most zárult repülés időtartama is jelez.

A programról Peking nagyon kevés részletet közöl. Még fotókat sem tettek közzé a felbocsátásról, vagy a visszatérésről.

Kína nagy ambíciókat táplál az oroszokkal együttműködve végzett űrkutatással kapcsolatban, alig több mint egy évtizeden belül még a Holdon is bázist építenének. Egy japán magánűrhajó kísérlete a holdraszállásra két hete élő közvetítésben kudarcba fulladt

Közölték a kínaiak, miért mennek a Holdra, karöltve az oroszokkal

Közölte Peking a tervezett holdbázis céljait. A kínaiak 2035-re hoznák létre az oroszokkal együttműködve a Nemzetközi Hold Kutatóállomást, és öt fő célt tűztek ki, ezek közt van az is, hogy az emberiség számára másik lakható bolygót keressenek.