BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A brazil elnök nem látja a háború fegyveres lezárásának lehetőségét

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztetett. Az EU és Brazília a zöldhidrogén területén is együttműködne.

A brazil vezetés úgy tartja, hogy az ukrajnai helyzetet lehetetlen kizárólag katonai eszközökkel megoldani, ezért diplomáciai megoldást sürget – jelentette ki hétfőn Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

European Commission President Ursula Von Der Leyen in BrazilEuropean Commission President Ursula Von Der Leyen in BrazilBRASILIA, BRAZIL - JUN 12 - The President of Brazil, Luiz Inacio Lula da Silva, and the President of the European Commission, Ursula von der Leyen, react during a press statement at the Planalto Palace in Brasilia, Brazil, June 12, 2023. Mateus Bonomi / Anadolu Agency (Photo by Mateus Bonomi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Egy újabb háború Európa szívében nagy nehézségeket vetít előre nekünk. Felsoroltam a béke érdekében tett erőfeszítéseinket és azokat, amelyekkel megpróbáljuk elejét venni a helyzet további súlyosbodásának, aminek előre nem látható formái lehetnek. Ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása

– hangoztatta Lula da Silva.

Hozzátette, hogy több diplomáciára és kevesebb katonai beavatkozásra volna szükség Ukrajnában, de ugyanúgy Palesztinában és Jemenben is. A nemzetközi jog alapelvei mindenkit köteleznek.

Von der Leyen arról beszélt, hogy az Európai Unió kész 10 milliárd eurót befektetni Latin-Amerika országaiba mindenekelőtt a klímavédelmi, a környezetkímélő energiák fejlesztésével kapcsolatos és a digitális technológiákkal kapcsolatos projektekbe, cserébe a zöldátmenethez szükséges ritkaföldfémek bányászatában folytatott együttműködésért.

Az Európai Bizottság elnöke kifejezte abbeli reményét, hogy Brazília támogatni fogja Brüsszel álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és Oroszországot vádolta azért, hogy a dél-amerikai országnak gondjai adódtak az energetika és műtrágyaellátás terén. Hangsúlyozta, hogy

az EU kétmilliárd eurót fektetett be Brazíliában zöldhidrogén előállításába és további 430 millió eurót a trópusi őserdők védelmére.

Mindemellett kereskedelmi együttműködést ígért, amely Brazília újraiparosítását hivatott szolgálni.

Von der Leyen azzal kapcsolatban is kifejezte reményét, hogy még az idén véglegesítik a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodást, amellyel kapcsolatban 2019 óta nem történt előrelépés, lényegében az amazonasi erdőirtás körüli uniós aggályok miatt.

Lula da Silva ugyanakkor kifogásolta az EU-nak a megállapodáshoz fűzött egyik függelékét. Ez olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyek a brazil elnök szerint szankciókhoz vezethetnek a megállapodás rendelkezéseinek megsértése esetén.

Partnerek között kölcsönös bizalomnak, nem pedig bizalmatlanságnak kell lennie

– tette hozzá brazil elnök.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.