BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spórolás helyett inkább költenek az amerikaiak

A koronavírus-támogatásoknak köszönhetően anyagilag túlélik a jósolt recessziót.

Enyhe recesszió várható az Egyesült Államokban a közeljövőben – ebben változatlanul nagyrészt egyetértenek a közgazdászok, vita csak abban van, mikor következik be a visszaesés. Az amerikaiak azonban viszonylag jól túlélik majd a recessziót a JPMorgan Chase Institute elemzése szerint.

A koronavírus-járvány alatt nem volt hol költeni, most igen.
Fotó: Chandan Khanna / AFP

Azt látjuk, hogy a háztartások kevesebbet tesznek félre, mint amennyit költenek, így ha sok család veszíti el a megtakarításait egy recesszióban, akkor eltart majd egy ideig, amíg anyagilag talpra állnak

– foglalta össze Chris Wheat, az intézet elnöke.

Az emberek azonban 10-15 százalékkal több készpénzzel rendelkeznek, mint a koronavírus-járvány előtt – derült ki a bank 19 millió számlabirtokosának adataiból. Így könnyebben átvészelhetik, ha a recesszió alatt esetleg elveszítik az állásukat, még akkor is, ha az infláció miatt a pénzük nem ér annyit, mint négy éve.

People stand on the sand in Miami Beach, Florida, on September 6, 2021, during the Labor Day holiday. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
A legmagasabb jövedelműek kihúzzák egy hónapig, ha muszáj.
Fotó: Chandan Khanna / AFP

Két éve a JPMorgan Chase legmagasabb jövedelmi kategóriába tartozó betétesei 43 napos készpénzpufferrel rendelkeztek – vagyis ennyi ideig tudták fenntartani a megszokott kiadásaikat újabb bevételek vagy hitelfelvétel nélkül. A legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozóknál ez átlagosan 22 nap volt, elsősorban a pandémia idején kapott kormányzati támogatásoknak és a diákhitel-törlesztés felfüggesztésének köszönhetően. A járvány alatt ráadásul az amerikaiak nem is költöttek olyan sokat, elsősorban szolgáltatásokra, mivel nagyrészt minden zárva volt.

2023 elején viszont a leginkább jómódúak puffere alig valamivel több mint egy hónapnyira, a legalacsonyabb jövedelműeké pedig 15 naposra olvadt – számolt be a CNN az elemzés eredményéről.

Az infláció felemésztette a béremeléseket.
Fotó: Stefani Reynolds / AFP

A csak most lassulni kezdő infláció miatt ugyanis az elmúlt évben egyre gyakrabban kellett a tartalékaikhoz nyúlniuk, hogy finanszírozzák a megszokott szintű fogyasztást. Az árak emelkedése miatt az amerikaiak átlagosan a jövedelmük 4,6 százalékát teszik félre, míg ez az arány a pandémia idején megközelítette az egyharmadot.

A jó hír, hogy a gazdaság lassulása ellenére egyelőre nagyon erős az amerikai munkaerőpiac, a foglalkoztatás júniusban is a vártnál jóval nagyobb mértékben bővült, és Janet Yellen pénzügyminiszter szerint a trend fenntartható úgy is, hogy közben lassítják az inflációt.

Kevesebbet termel Amerika, ennek következménye lesz – a forint hálás

A vártnál gyengébben teljesített júniusban az amerikai kiskereskedelem és ipar, ráerősítve a várakozásokra, hogy utolsó epizódjához közeleg a Federal Reserve tavaly márciusban elindított kamatemelési ciklusa. Nem jó a dollárnak, jó a forintnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.