BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Valami készül: összevontak százezer oroszt katonát, megtámadhatják Kijevet – Putyin nagy győzelmet akar Bahmutért

Magas rangú ukrán katonák kiadták a figyelmeztetést. Miközben az ellentámadás a déli frontra koncentrál, keleten ijesztő orosz haderő jelent meg.

Áttörhet az orosz hadsereg Harkivnál, az ellenség 100 ezer katonát vont össze – erről adott ki figyelmeztetést az ukrán vezetés. Állításuk szerint a cél áttörni az ukrán főváros, Kijev védelmét.

Füstfelhő emelkedik egy infrastrukturális létesítmény fölé a Holosivszkij kerületben, Kijevben március 8-án. Fotó: Ukrinform / Rex / Shutterstock

A Politico cikke rámutatott: miközben Ukrajna a katonai erőfeszítéseit a déli frontra összpontosítja, Oroszország erői keleten, Kupjanszk irányában koncentrálódnak és Kijevet szondázzák. Az orosz összevonásnak hetek óta vannak jelei, most pedig az ukrán fél is nyíltan beszélt erről, kifejezetten magas szinten: Szerhij Cserevatij, az ukrán hadsereg keleti parancsnokságának szóvivője hétfőn egy országos tévéműsorban nyilatkozott a témában. Szerinte Oroszország 

mintegy 100 ezer katonát, 900 harckocsit és 555 tüzérségi rendszert vonultatott fel a térségben.

„Mindent arra tettek fel, hogy áttörjék a védelmünket, de katonáink szilárdan védekeznek, és nem engedik, hogy az ellenség magához ragadja a kezdeményezést” – fogalmazott. Mindezt az ukrán hadsereg szárazföldi erőinek parancsnoka, Olekszandr Szirszkij tábornok is megerősítette. 

Azt mondta, hogy Oroszország támadásra készül Kupjanszk irányába, de eddig nem tört át. Szirszkij fontos szereplő a fronton, ő irányítja Ukrajna hadműveleteit Bahmut körül, és sikerült is visszaszereznie a porig rombolt várost az oroszoktól. Igaz, az orosz hadsereg megerősítette az itteni állásait. Szirszkij szerint mindenesetre Moszkva azért is akar előrenyomulni a Harkiv-környéki területen, mivel 

Vlagyimir Putyin elnök nagy győzelmet akar Bahmutért.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes egyetért ezzel a nézettel. Már csak azért is, mert szerinte amint az ukránok átveszik az irányítást, az oroszok más irányokban aktivizálják magukat, hogy szétaprózzák az ukrán erőforrásokat.

A Politico emlékeztetett arra is, hogy az ukrajnai Harkiv régióban található Kupjanszk kulcsfontosságú logisztikai csomópont és utánpótlási útvonal volt a keletre benyomuló orosz erők számára, amíg az ukránok tavaly ősszel vissza nem foglalták.

Ismét nagyok az orosz veszteségek Bahmutnál

Folytatódik a vérszivattyú a frontvonalon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.