BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatértek a turisták Japánba

A gyenge jen olcsóbbá tette a nyaralást.

A Japánba látogató külföldi turisták száma júniusban először haladta meg a kétmilliót 2020 februárja óta, a vendégek a rekordhőség ellenére özönlenek a szigetországba, kihasználva a jen gyengélkedését.

Japan Travel / Kyoto
A lot of foreign tourists are seen in Kyoto City, Kyoto Prefecture on June 30, 2023. COVID-19 has been over, and the number of tourists visiting Japan is increasing.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kota Kawasaki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Több mint kétmillió turista érkezett júniusban Japánba.
Fotó: Yomiuri Shimbun / AFP

„A külföldiek gond nélkül itt hagynak akár ötvenezer jent is. A gyenge jen miatt valószínűleg úgy érzik, hogy olcsón étkeznek” – nyilatkozta a Reutersnek a Tokió népszerű Ginza bevásárlónegyedében található Kjubej szusibár tulajdonosa és séfje, Imada Joszuke. (Egy jen 2,4 forint.)

Imada elmondta, hogy elsősorban a külföldieknek köszönhetően az üzlet jobban virágzik, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtt. A vendégek elsősorban Európából, az Egyesült Államokból és Ázsia többi részéből érkeznek az étterembe, amely annyira népszerű a körükben, hogy a helyieknek még bejutni is nehéz.

 

A pandémia alatt Japán több mint két évre teljesen leállította a bejövő turizmust, de az érkezők száma folyamatosan nő, mióta a kormány tavaly októberben ismét lehetővé tette a vízummentes utazást a legtöbb ország esetében, májusban pedig visszavonta a még meglévő koronavírus-korlátozásokat.

A nemzeti turisztikai hivatal (JNTO) szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint az év első hat hónapjában 10,7 millió, májusban 1,9, júniusban már 2,07 millió külföldi látogató érkezett a szigetországba, bár az utóbbi még mindig 28 százalékkal elmarad a négy évvel ezelőttitől.

Arra senki nem is számít, hogy elérik a rekordot jelentő 2019-es 32 millió főt, de Kisida Fumio kormányfő abban bízik, hogy a turisztikai ágazat 5 ezermilliárd jennel járul hozzá az idén a világ harmadik legnagyobb gazdaságához.

Spring Takayama Festival, Japan
Európából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából már több turista érkezik, mint a koronavírus-járvány előtt.
Fotó: Yomiuri Shimbun / AFP

A jelek biztatók. Az APA szállodalánc arról számolt be, hogy 

a szobafoglalások visszatértek a pandémia előtti szintre,

különösen a turisták körében legnépszerűbb helyeken, például a tokiói Szindzsuku negyedben található hotelekben. A fővárosi Haneda repülőtéren három év után, szerdán ismét megnyitották a kettes számú terminált a nemzetközi légi járatok előtt.

A turisztikai boomot más városok is érzik. Kiotóban 400 ezer jenért, az előző rekordár hússzorosáért árulták a legdrágább jegyeket a híres Gion fesztiválra; a 84 boldog tulajdonos – többnyire külföldi turisták – a város központjában felállított tribünről nézheti végig a legnagyobb japán fesztivál eseményeit.

Az Egyesült Államokból, Európából, Ausztráliából és a Közel-Keletről érkezők száma már meghaladja a 2019-es szintet, a kínaiaké még nem, annak ellenére, hogy 55 százalékkal többen érkeztek júniusban a májusinál. Korábban Kínából érkezett a legtöbb turista Japánba, az előző havi 204 500 vendég azonban messze elmarad a négy évvel ezelőtti szinttől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.