BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rohamtempóban emelkednek a bérek Oroszországban

A rekordalacsony munkanélküliség kiemeli a súlyos munkaerőhiányt.

Rekordalacsonyra, 3,1 százalékra esett vissza a munkanélküliségi ráta júniusban Oroszországban a szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint; elemzők nem vártak változást a májusi 3,2 százalékhoz képest. A Reuters szerint ez az adat is mutatja, hogy milyen súlyos a munkaerőhiány az országban, miközben a tavalyi gazdasági visszaesésből való kilábalás folytatódott a bérek és a kiskereskedelmi forgalom két számjegyű növekedésével.

Az iparban és az építőiparban a legsúlyosabb a munkaerőhiány.
Fotó: Oleg Elkov / AFP

Oroszországot nyugati szankciók sorozata sújtja Ukrajna megtámadása miatt, a GDP ennek ellenére a vártnál – és a Nyugat által reméltnél – sokkal kisebb mértékben, csak 2,1 százalékkal zsugorodott 2022-ben, ami Moszkva szerint a gazdaság ellenálló képességének bizonyítéka – emlékeztetett a Reuters. Elemzők szerint az idén is nőni fog az orosz gazdaság.

Az illetékesek rendszeresen említik az alacsony munkanélküliségi rátát és egyéb mutatókat annak alátámasztására, hogy a gazdaság erősödik, a részben a tavalyi részleges mobilizáció okozta munkaerőhiány azonban hosszú távon ártani fog az országnak.

A népesség elöregedése, a mobilizáció és az országot elhagyók magas száma miatt öt éve csökkenő számú munkaerővel próbálunk növekedni

– idézte a hírügynökség Natalja Zubarevics közgazdászt, a Moszkvai Állami Egyetem professzorát, aki a múlt hónapban egy pénzügyi konferencián beszélt erről.

A szakértő szerint a védelmi ágazat kapja az összes figyelmet, miközben más területek küszködnek. „A legsúlyosabb a válság az iparban és az építőiparban, és ez a gond nem fog megszűnni” – hangoztatta.

Áprilisban és májusban is két számjegyű a reálbér-emelkedés.
Fotó: Jurij Kadobnov / AFP

A Roszsztat statisztikai hivatal ugyancsak szerdai jelentése szerint 

a reálbérek éves bázison 13,3 százalékkal emelkedtek

májusban az előző havi 10,4 százalékos növekedés után; elemzők csak 10,2 százalékos javulásra számítottak.

A rendelkezésre álló reáljövedelmek a második negyedévben 5,3 százalékkal nőttek éves szinten, a Roszsztat szerint, miután 2022 azonos időszakában stagnáltak. A statisztikai hivatal a májusban becsült 0,1 százalékról 4,4 százalékra módosította a reáljövedelmek első negyedévi emelkedését, anélkül, hogy a jelentős változás okát közölte volna. A jövedelmek 2022 egészében 1 százalékkal csökkentek.

Ugyancsak szerdai adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom júniusban 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest az előző havi 9,3 százalékos emelkedés után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.