BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikaiak veszik a japán autókat, mint a cukrot – Az oroszoknak aligha jut belőlük

Japán a geopolitikai feszültségek miatt kevesebbet kereskedett Kínával és Ázsia más részein is kevésbé voltak kelendők a szigetország termékei. Ugyanakkor az Egyesült Államokba nőtt a kivitel, ez főleg a japán autóknak köszönhető.

A japán export 2023 szeptemberében éves szinten 4,3 százalékkal nőtt és elérte a 9,2 ezermilliárd jent, ami meghaladta az elemzők 3,1 százalékos előrejelzését. A távol-keleti ország kivitele júliusban két év után először zsugorodott, a tendencia pedig augusztusban is folytatódott, de az ősz első hónapjában megfordult – derül ki a japán pénzügyminisztérium adataiból.

Cars,Export,Terminal,At,Daikoku,Wharf,,Yokohama,,Japan
A japán autók pörgették a szigetország exportját. 
Fotó: Shutterstock

A szállítmányok az Egyesült Államokba és az Európai Unióba szeptemberben 13 százalékkal, illetve 12,9 százalékkal nőttek. Az Indiába tartó export 11,4 százalékkal, a hongkongi kivitel több mint 21 százalékkal bővült. Ugyanakkor Ázsia más részein kevésbé voltak kelendők a szigetország termékei: Kínába 6,2 százalékkal, Dél-Koreába 4,2 százalékkal, Szingapúrba 17,6 százalékkal, az ASEAN-tagállamokba 8,1 százalékkal csökkent az export.

A legnagyobb visszaesés Oroszország esetében történt 64,1 százalékkal.

Az autók kivitele 30,4 százalékkal bővült, ellenben félvezető szállítmányok 8 százalékkal mérséklődtek. Az import viszont már a hatodik egymást követő hónapban zsugorodott: szeptemberben 16,3 százalékkal az augusztusi 17,7 százalék után. A behozatal Kínából és az Egyesült Államokból is zuhant öt, illetve 12,3 százalékkal. A legnagyobb visszaesés ezúttal is Oroszország esetében történt 50,4 százalékkal.

A felkelő nap országa kőolajból 32 százalékkal vásárolt kevesebbet, míg a cseppfolyósított földgáz (LNG) importja több mint 44 százalékkal esett vissza. Az adatokat több tényező is magyarázza: Tokió Washington mellé állt a gazdasági, kereskedelmi háborúban és korlátozta a csipgyártó berendezések, valamint a legfejlettebb félvezetők kínai exportját. 

A japán export alakulása 1 év
 

Ugyanakkor a fukusimai atomerőmű megtisztított, de még mindig enyhén radioaktív hűtővizének tengerbe eresztése miatt Kína korlátozta a japán halászati termékek, a tenger gyümölcseinek behozatalát. Ehhez hozzá kell tenni: egyre több japán cég panaszkodik arra, hogy a hűtővíz esete miatt csökkent a kínai forgalma. Az orosz–ukrán háború miatt Tokió is szankciókat vezetett be Moszkva ellen, így nem meglepő, hogy a két ország közötti forgalom jelentősen zuhant.

Működő robotpáncélt alkotott meg egy japán startup: hárommillió dollárért bárki vehet magának egyet – videó

Az Archax névre keresztelt robotpáncél 4,5 méter magas és 3,5 tonnát nyom. A gépet egy pilóta képes irányítani. A teljesen zárt robotpáncél belseje tele van monitorokkal, amelyeken keresztül a kezelője mindent láthat maga körül. A gépet a jövőben a katasztrófavédelem területén, illetve az űriparban szeretnék használni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.