BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bulgária további reaktorblokkokat épít a kozloduji atomerőműben

Az első új reaktorblokknak az elképzelések szerint 2033-ig kell elkészülnie, a másodiknak nagyjából három évvel később.

Bulgária további két reaktorblokkot épít a Duna partján található kozloduji atomerőműben, az erről szóló döntést szerdán hagyta jóvá a kormány.

Nuclear,Power,Plant,In,Kozloduy,,Bulgaria,In,April
Nuclear power plant in Kozloduy, Bulgaria in April
Fotó: Penka Todorova Vitkova

A tájékoztatás szerint a nyomottvizes reaktorokat az amerikai Westinghouse Electric vállalat építi. Az első új reaktorblokknak az elképzelések szerint 2033-ig kell elkészülnie, a másodiknak nagyjából három évvel később - ismertette Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök.

Jelenleg a kozloduji erőműben két, még a szovjet időkben épült 1000 megawatt teljesítményű reaktorblokk működik. Biztonsági megfontolások miatt, két kisebb blokkot még Bulgária 2007-es uniós csatlakozása előtt leállítottak.

Körbeépítik Magyarországot erőművekkel

Jócskán szerepelnek kisebb-nagyobb atomerőmű-építési tervek a térség országaiban, de van hangsúly a nap, a szél és a víz erejének a hasznosításán is. Versenyben van az áramimporttól kiemelten függő Magyarország is, de még nem látni, hogy az áramigénye nő-e hamarabb nagyobbra, vagy előbb sikerül átadni az első, új gázblokkot.

Bulgária áramtermelésének nagyjából harmadát fedezi atomerőből, felét pedig szénerőművek adják. Az orosz nukleáris fűtőanyagtól való függetlenedés jegyében Bulgária már megállapodásokat kötött a Westinghouse Electric Swedennel, az amerikai cég egyik leányvállalatával, valamint a francia Framatome vállalattal.

A június óta hivatalban lévő Nyugat-barát bolgár kormány két hete leállította az eredetileg Oroszországgal közösen épülő belenei atomerőműre vonatkozó közbeszerzési eljárást. A német RWE energetikai konszern 2009-ben szállt ki az utóbbi projektből a hiányzó finanszírozás miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.