Nemzetközi gazdaság

Szaúd-Arábia hajlik rá, hogy több olajat termeljen – ez egyaránt jó hír Izrael és a forint árfolyama számára

Szaúdi és washingtoni forrásokból tudta meg a The Wall Street Journal, hogy Szaúd-Arábia hajlandó lenne emelni olajkitermelését egy bonyolult alku keretében, amely Izrael elismerését is tartalmazná. Ez jó hír lehet a frissen háborúba keveredett Izrael, az üzemanyag drágulása miatt aggódó autósok és a billegő forint számára is.

Szaúd-Arábia jelezte a Fehér Háznak, hogy hajlandó lehet növelni olajkitermelését az év elején, ha magas marad az olajár – tudta meg a mértékadó amerikai lap, a The Wall Street Journal (WSJ) rijádi és washingtoni forrásokból. Ha ez segít lejjebb tuszkolni az ősszel felszökött olajárakat, az jótétemény lenne a világgazdaságnak, örülnének az autósok, és szerencsés körülmények között akár segítheti a forint árfolyamának magára találását is.

Fotó: Ahmad el Itani / AFP

Komplex egyezségről van szó, ami jó hír lehet a frissen háborúba keveredett Izraelnek is, mivel a jelentés szerint része lenne az is, hogy Szaúd-Arábia elismeri a zsidó államot. Izrael ellen szombaton palesztin szervezetek véres támadást intéztek, amely Tel-Aviv szerint háborút jelent. 

Erre a jom kippuri háború 50. évfordulóján került sor, amelyet arab államok koalíciója intézett a zsidó állam ellen, és erőteljes figyelem hárul arra a kérdésre, szegődik-e Iránon kívül más is a palesztin harcosok támogatójául a Közel-Keleten. Egyelőre azonban azt sem tudni, milyen hatással lehet a háború a Washington és Rijád közti egyezkedésre, aminek híre előbb kiszivárgott, mint hogy Izraelre szombaton reggel záporozni kezdtek a rakéák.

Egy ilyen megegyezés derekas irányváltás lenne a szaúdiak részéről, akik egy éve kereken visszautasították a most választásokra készülő Joe Biden amerikai elnök kérését, hogy segítsenek lejjebb tuszkolni az olajárakat, amelyeknek a szárnyalása fontos szerepet játszott az felszökésében a nyugati világban.

Azért sem árt az óvatosság a hírt illetően, mert a szaúdi tárgyalók hangsúlyozták: a piaci feltételek diktálják majd az olajkitermelést illető döntéseket. A tárgyalásokba belelátó források szerint pedig nem hosszú távú olajárcsökkentő megállapodásról folyik a szó.

Miért volna jó Rijádnak egy megegyezés az olajkitermelésről?

Ha a megegyezés folyományaként a szaúdiak elismernék Izraelt, az jócskán átrajzolná a közel-keleti politikát, és fontos külpolitikai sikert hozna az ilyetén eredményekkel alig büszkélkedő Biden-adminisztrációnak a jövő évi választások előtt. 

Szaúd-Arábia 1948-as megszületése óta nem ismeri el a zsidó államot,

amely ezzel javíthatná kapcsolatait az arab országokkal, és segítené az ellenállásban Irán katonai-hatalmi ambíciói. illetve Kína behatolása ellen a térségbe.

Washington számára tehát tiszta sor, de mit nyerne ezzel Rijád, amelynek szép bevételeket termel az olajárak emelkedése?

A megállapodástól ők azt remélhetik, hogy a révén nyélbe üthetnek egy védelmi megállapodást az amerikaiakkal fegyverszállításokkal, biztonsági garanciákkal és segítséggel egy szaúdi polgári atomprogramhoz. 

Egy megállapodáshoz a washingtoni kormányzatnak valószínűleg törvényhozási hozzájárulás kell – írta a WSJ.

Rossz hír az autósoknak, bekeményít Szaúd-Arábia és Oroszország

Az év végéig nem pörögnek fel az olajkutak.

 

forint Izrael Egyesült Államok Szaúd-Arábia olajkitermelés
Kapcsolódó cikkek