BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BELGIUM - BRUSSELS - DAILY LIFE

Törésvonalak szabdalják Európa egységes külpolitikáját – alapvető kérdésekben sincs egység Brüsszelben

A következetlen, zűrzavaros üzenetek meggátolják a blokk geopolitikai céljainak elérését is.

Nemcsak a külpolitikában van feszültség, a blokkon belül is nagy különbség  van a tagállamok kormányai között. Ezen a benyomáson nem enyhített Charles Michel, az Európai Tanács elnökének, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetőjének múlt heti, washingtoni látogatása sem. Az európai politika vezetői nagy tervekkel utaztak el az amerikai elnökhöz, de megállapodások helyett mindössze mosolygós képek készültek a vezetőkről.

BELGIUM - BRUSSELS - DAILY LIFE
Fotó: AFP

Új próbatétel érkezik, keletről

Minden eddiginél nagyobb próbatételnek bizonyul a közel-keleti háború. A szomorú helyzetet felhasználhatná az EU arra, hogy új, egységes külpolitikai fellépéssel építse-erősítse saját pozícióit. Eddig azonban ez nem történt meg, 

az elmúlt hetekben a blokk vezetői egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a konfliktussal kapcsolatban, azaz csak megerősítették az eddig is nyilvánvalót: a köztük lévő széthúzás erősebb, mint az összetartás.

 A bizottsági elnökasszony és az Európai Tanács elnöke közötti csörte gátolja az unió hatékonyságát

– írták le a helyzetet frappánsan a Bloomberg brüsszeli informátorai. Hozzátették azt is, hogy „így az unió tántorog egy olyan időszakban, amikor egy irányba kellene menetelni, és igazi válaszokat adni az egyre sokasodó külső konfliktusokra.”

Egyre mélyebbek az árkok

– legalábbis erre lehet következtetni az Egyesült Államokban történtekből. Joe Biden elnökkel ugyanis külön-külön találkozott Charles Michel és von der Leyen. A széthúzásra utal az is, hogy a héten a bizottság elnöke úgy szervez csúcstalálkozót, hogy nem hívta meg „kollégáját”, az Európai Tanács elnökét.

Mennyire lehet őszinte az a mosoly? 

Ursula bástyái

Von der Leyen, 2019-ben, hivatalba lépése előtt azt mondta, hogy egy „geopolitikai irányultságú” bizottságot épít, amelyik nem hagyja szó nélkül az Egyesült Államok és Kína világpolitikai ambícióit. A 2024-es európai parlamenti választások előtt nagyjából fél évvel Brüsszelben kevesen állítanák azt, hogy üres szavaknak bizonyultak ezek az ambíciók. Ugyanakkor magabiztossága is frusztrálta kollégáit, akik úgy érezték, hogy a nagy politikai kérdések elragadják a bizottság vezetőjét. 

Súlyos diplomáciai konfliktust okoz az unión belül Ursula von der Leyen

Úgy tűnik, már az uniós politikustársak is megelégelték Ursula von der Leyen hatásköri túlkapásait.


Leyen szövetségesei azzal érvelnek, hogy vezető stílusa megadja az egész EU geopolitikai lendületét, Emmanuel Macron elnökkel együtt ő a blokk „arcaként” lép fel, ami építi az unió külpolitikáját.

A bizottság elnökének támogatói szerint az erkölcs diadala volt, hogy Ukrajna megtámadásakor Leyen az uniót határozott szankciók elfogadására „kényszerítette”, pontosan akkor, amikor nagy, hangadó országok nem léptek fel ennyire határozottan.

Az Egyesült Államokkal ápolt szoros kapcsolata első ránézésre ugyan meghozta gyümölcsét, ám 

az is tény, hogy egyelőre nem sikerült tető alá hozniuk, az acél és az alumínium kereskedelmi megállapodását. Így a jelen állás szerint – megállapodás hiányában – januártól komoly, több milliárd dolláros vámok terhelik a transzatlanti kereskedelmet.


Izrael lehet a mérleg nyelve 

Október 7-én, amikor támadás érte Izraelt, Leyen gyorsan cselekedett. Feltétlen támogatásáról biztosította az országot, és elítélte a Hamász által elkövetett támadást. Nem is Leyen gondolataival volt a probléma, hanem azzal, hogy az EU korábban már kidolgozott egy közös álláspontot, amelyet a blokk vezető diplomatájának, Josep Borellnek kellett volna kommunikálnia. A bizottság vezetője így nemcsak kollégáéival, hanem a tagállami vezetők egy részével is konfliktusba került, ugyanis azzal vádolták, hogy nem hangsúlyozta eléggé a gázai humanitárius helyzetet.

Emellett sok vezetőnek az sem tetszett, hogy Von der Leyen ellátogatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz. Az út után a tagállamok sorra adták ki közleményeiket álláspontjuk tisztázására, és az Európai Tanács rendkívüli ülését is összehívták. Diplomáciai források szerint azért, hogy Leyen kezdeti reakciója után mihamarabb helyreállítsák a blokk, és az arab országok viszonyát, illetve eloltsák a fundamentalista körökben fellobbant lángokat.

Az is tény, hogy az izraeli háború azonnal kidomborította a tagállamok közötti megosztottságot: míg 

Németország történelmi okokból támogatja Izraelt, Spanyolországban viszonylag erősek a palesztin kapcsolatok.

A jövő évi  európai parlamenti választások után továbbra is Von der Leyent jelölték a bizottság elnöki posztjára, de néhány diplomata azonban a Bloombergnek jelezte, hogy a közelmúlt történései befolyásolhatták esélyeit. Az izraeli háború körüli kommunikációs fiaskó jól mutatja Leyen változását – tették hozzá. 

Tusk-canossa Brüsszelben

A lengyel miniszterelnök-jelölt helyreállítaná az ország kapcsolatát az unióval – eurómilliárdok forognak kockán. Már a választások előtt is ellenzéki kampányígéret volt a több mint 35 milliárd euró uniós forrás jóváhagyásának elérése, és biztosítása Lengyelország számára. Ugyan még hetekbe telik, mire feláll az új kormány Varsóban, de Donald Tusk már szerdán találkozik Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, hogy meggyőzze, a 38 milliós országban valós a politikai fordulat. Dolga nem lesz egyszerű, és az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására vonatkozó javaslatokat megvétózhatja akár a leköszönő elnök, a Jog és Igazságosság által delegált Andrzej Duda is.

Brüsszel meggyőzésének egyik hatékony eszköze az lenne, ha Lengyelország túllépne az unió követelményein, és lehetővé tenné, hogy nemzetközi felügyeleti szervek „őrködjenek” a jogállamiság helyreállításán.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.