Kijev és Varsó ismét nem tudott megegyezni az ukrán határnál egy hete tartó tiltakozás feloszlatásáról, amelyet a lengyel kamionosok a saját piacuk védelme érdekében indítottak el – írta a Reuters.

ukrán határ
Múlt hét óta több ezer lengyel kamionos vonult ki az ukrán határra, hogy tiltakozzon a bevándorló munkások ellen.
Fotó: AFP

A lengyel fuvarozók múlt héten három határátkelőhöz vonultak ki, hogy azokat a kamionjaikkal elzárva tiltakozzanak a kormány tétlensége ellen, amiért az Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója óta szabadon beengedi az ukrán vetélytársaikat, rontva a hazai sofőrök üzletét.

A tiltakozók azt kérték, hogy a két évvel ezelőtti állapotokhoz hasonlóan csak korlátozott számú fuvarozói engedélyt adjanak ki az ukrán kamionosoknak – Kijev azonban azt mondta, hogy nem hajlandó figyelembe venni ezt a követelést.

A tárgyalások eredménytelenek, a lengyel határ pedig továbbra is le van zárva. Hétfőn újra leülünk, hogy megvitassuk a kérdést, és megpróbálunk kompromisszumot találni 

– nyilatkozta Szerhij Derkach ukrán infrastrukturális miniszter. A politikus azonban abszurdnak nevezte, hogy a lengyel tüntetők egy háború során kizárnák őket az uniós piacról.

A lengyel kamionosok azonban a humanitárius és katonai szállítmányokat szabadon átengedik a határon. A legnagyobb problémájuk azzal van, hogy a háború kitörése óta rengeteg ukrán fuvarozó regisztrálta magát Lengyelországban, akik az uniós engedmények nélkül minimális ellenőrzés nélkül tudnak közlekedni, míg a belföldi sofőrökkel szemben továbbra is él a szállítmányozási szigor – ez pedig jelentős előnyt ad az ukrán bevándorlóknak az ország piacán.

Elegük lett a konkurenciából a lengyel fuvarozóknak, az ukrán határnál tiltakoznak

A kamionosok három határátkelőt lezártak, és a háború kitörése előtti piacvédelem visszaállítását követelik.