BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
eu zászló

Szabadulna a függőségeitől Brüsszel, a blokk a saját nyersanyagaira fókuszál

A zöldátállást segítő kulcsfontosságú nyersanyagok előállítását egyre inkább a blokkon belül oldanák meg, és fokozatosan csökkentenék az importot.

Intézkedéscsomagot fogadtak el Brüsszelben, amelynek célja, hogy az alapvető nyersanyagokból csökkentse a blokk importfüggőségét. Az alapvető nyersanyagok a zöldenergiával való ellátáshoz, például a napelemek vagy akkumulátorok gyártásához nélkülözhetetlen anyagok.  

A kritikus nyersanyagokról szóló törvény – amelyet nyolc hónappal ezelőtt mutattam be – növelni fogja Európa ellenálló képességét és gazdasági biztonságát

– áll Thierry Bretonnak, a blokk belső piaci biztosának az X közösségi hálózaton közzétett bejegyzésében.

Coils are stored for delivery at the production site of German steel technology group Salzgitter AG in Salzgitter March 17, 2015. The company will present its annual report on March 27, 2015.     AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ (Photo by TOBIAS SCHWARZ / AFP)
Fotó: AFP

Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, de a megbeszélések középpontjában továbbra is a francia atomerőművek és a nukleáris energia áll. Franciaországban az energiaellátás pillérei az ország viszonylag elavult atomerőművei, amelyeket tiszta energiaforrásnak tekintenek. Ugyanakkor Brüsszel – a francia szándékokkal ellentétben – nem szeretné a közösség energiaellátását a nukleáris erőművekre építeni.

A most elfogadott szabályozás összesen 34 kritikus nyersanyagra, többségében fémre vonatkozik.

A tervek szerint a nyersanyagigény 10 százalékát belső kitermelésből kellene fedezni, és az unióbeli mennyiség 40 százalékát a közösségen belül fogják feldolgozni. Az elhasználódott mennyiség 25 százalékát is a blokkon belül hasznosítják majd újra.

Importváltozások is jönnek

Az ellátásbiztonság további növelése érdekében azt a célt fogalmazták meg, hogy 

az unió fogyasztásának legfeljebb 65 százaléka származzon egy blokkon kívüli országból, 

azaz egy partner kiesése ne okozzon azonnali nyersanyaghiányt. Emellett az engedélyezési folyamatot is felgyorsítanák.

eu zászló
Fotó: Shutterstock

 

Acélgondok

A zöldenergia-ellátáshoz szükséges nyersanyagok kérdése a brüsszeli döntéshozók fókuszába került ugyan, de talán kevesebb szó esik az Egyesült Államok és az unió között megkötendő acélkereskedelmi egyezményről. 
Az európai uniós diplomaták a „fegyverszünet” meghosszabbításáról tárgyalnak, 

ha ugyanis az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor januártól visszatérnek a vámok, és évente akár 10 milliárd dollárt is fizetni kell az exportért.

Az egyeztetések célja a Trump-korszakban kivetett vámok eltörlése, amelyre az unió is megtorló intézkedésekkel reagált. A felek 2021-ben kötöttek ideiglenes megállapodást. Az Egyesült Államok képviselői korábban úgy nyilatkoztak, elkötelezettek a vámrendszer felszámolása mellett – írja a Bloomberg.

A két évvel ezelőtt elfogadott ideiglenes megállapodás részeként az Egyesült Államok vámkontingenseket vezetett be, amelyek felett a fémekre sarcot kell alkalmazni, miközben az EU befagyasztotta valamennyi korlátozó intézkedését. Ez kiegyensúlyozatlan helyzetet teremtett, amely az Egyesült Államoknak kedvezett. A rendszer azt jelentette, hogy az európai acél jelentős részét továbbra is vámok terhelik. 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.