BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Big Tech is Szaúd-Arábiában terjeszkedik

A szaúdi kabinet decemberben bejelentette, hogy 30 éves adómentességet biztosít azoknak a cégeknek, amelyek Szaúd-Arábiában regionális központot nyitnak. A vállalatok pedig élnek a lehetőséggel.

A globális technológiai óriáscégek, például a Microsoft, az Amazon és az Alphabet birtokolta Google is azon dolgoznak, hogy növeljék jelenlétüket Szaúd-Arábiában. A három amerikai vállalat ugyanis engedélyt kapott regionális központok létrehozására Rijádban. Ezek a jóváhagyások éppen a kormány által meghatározott január elseji határidő előtt érkeztek.

Riyadh,City,,Saudi,Arbia,Riyadh,,Landscape,View,City,View
Fotó: Shutterstock

A közel-keleti ország még 2021 februárban jelentette be az állami szerződésekre vonatkozó új szabályokat. A sivatagi királyság ugyanis adókedvezményeket biztosít a vállalatoknak, illetve szerződést köt az érintettekkel, amelyek viszont nem rendelkeznek jelentős jelenléttel az országban. Az olajmonarchia azonban úgy döntött, hogy változtat ezen a gyakorlaton – írja a Bloomberg.

A szaúdi kabinet decemberben bejelentette, hogy 30 éves adómentességet biztosít azoknak a cégeknek, amelyek Szaúd-Arábiában regionális központot nyitnak. Így aztán érthető, hogy az év vége felé nagy volt az aktivitás, amikor a nagyvállalatok igyekeztek helyi központok létrehozni. A kormány még az előző hónapban azt nyilatkozta, hogy több mint 200 cég megkapta a szükséges engedélyeket. 

A Pepsi, a PwC és a Bechtel korábban bejelentették, hogy Rijádot teszik meg regionális központjuknak. A szaúdi szabályok szerint a vállalatok akkor szerezhetnek jóváhagyásokat, ha Rijádban olyan központot hoznak létre, ahol legalább 15 alkalmazottat foglalkoztatnak. Cserébe adókedvezményt és a szaúdiak alkalmazására vonatkozó szabályok alóli mentességet kapnak. Üzleti és politikai elemzők széles körben úgy tekintettek a szaúdi lépésre, 

mint arra irányuló kísérletre, hogy felvegyék a versenyt Dubajjal, a Közel-Kelet kiemelkedő üzleti központjával. 

Dubajt a multinacionális cégek már régóta kedvelik a régióhoz képest enyhébb szabályok, az alacsony adók és földrajzi fekvése miatt. Az még nagy kérdés, hogy az ország sikerrel járhat a jövőben. Ennek kapcsán érdemes hozzátenni: Szaúd-Arábia eltökélt célja, hogy csökkentse az olajfüggőségét és diverzifikálja gazdaságát, így nem meglepő, hogy igyekszik minél több céget az országba csábítani.

Új taggal bővül a BRICS: Szaúd-Arábia is csatlakozott az országcsoporthoz

Szaúd-Arábia hivatalosan is csatlakozott a BRICS-országok csoportjához január  elején. A szaúdi külügyminiszter, Feiszal bin Farhán ál Szaúd herceg szerint a BRICS-csoport előnyös és fontos csatorna a gazdasági együttműködés megerősítéséhez. A miniszter még tavaly augusztusban jelentette ki, hogy a királyság a tervezett január 1-jei csatlakozási dátum előtt áttanulmányozza a részleteket, hogy a megfelelő döntést hozhassa meg. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.