Az amerikai szankciók ellenére a hónap végén feltöltik az első Ázsiába induló tankert az északi-sarki orosz Arctic LNG 2 projektjében – értesült két iparági forrásból a Reuters.

A projekt az év elején kezdett termelni.
Fotó: AFP

Washington novemberben terjesztette ki az ukrajnai invázió miatti büntetőintézkedéseket a projektre, amelyben erre hivatkozva előbb vis maiort hirdettek, majd felfüggesztették a részvételüket a külföldi részvényesek, köztük a kínai CNOOC és China National Petroleum Corp. (CNPC), amelyek egyenként 10-10 százalékos részesedéssel rendelkeznek.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy Oroszország a világ negyedik legnagyobb LNG-exportőre az Egyesült Államok, Katar és Ausztrália után. A Gidai-félszigeten működő Arctic LNG 2 projekt pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy a globális piaci részesedését a jelenlegi 8 százalékról 2023–2025-re húsz százalékosra növelje.

A három feldolgozósorral rendelkező Arctic LNG 2 kapacitása a tervek szerint évi 19,8 millió tonna, valamint évi 1,6 millió tonna stabil gázkondenzátum lesz. A termelés 2024 elején indult egyelőre egy feldolgozósorral, a másik kettőt még a helyszínre kell szállítani a murmanszki üzemből, ahol gyártják.

Lng,Carrier,In,Arctic,Ice
Murmanszkig jégtörő szállítja az LNG-t.
Fotó: Shutterstock

A projekt többségi tulajdonosa, a Novatek szerint az első tartályhajók várhatóan 2024 első negyedévében indulnak útnak. Egy ágazati forrás szerint az első rakomány leszállítása a hónap végén várható, és a célállomás Kína vagy Dél-Korea lehet.

A rakományt valószínűleg először egy, a vastag jéggel megbirkózni képes Arc 7 osztályú hajóval szállítják Murmanszk kikötőjébe, majd onnan hagyományos hajóval viszik tovább a célállomásra.

A Novatek nem válaszolt a Reuters megkeresésre.

Eleinte alacsony mennyiséget exportálnak az amerikai szankciók miatt.
Fotó: Clement Mahoudeau / AFP

Egy másik iparági forrás azt mondta a hírügynökségnek, szerint a projekt a szankciók miatt eleinte „nagyon minimális” mennyiséget exportál majd. Kínából ugyanis 

kizárólag olyan cégek rendelnek majd, amelyek nagyon korlátozottan vagy egyáltalán nincsenek kitéve az amerikai piacnak, hogy elkerüljék a büntetőintézkedéseket.

Oroszország legnagyobb LNG-termelője, a Novatek 60 százalékos részesedéssel rendelkezik a projektben, a francia TotalEnergies és a japán Mitsui & Co és a JOGMEC konzorciuma egyenként 10 százalékossal. A maradék a két kínai cégé.