Zöld jelzést kapott a horvát Pelagos Net Farma vállalat a zágrábi hatóságoktól, ezért hamarosan 64 hektárnyi tengerfelülettel bővíthetik gazdaságukat. A Slobodna Dalmacija napilap szerint a hírhedt tábornok, Ante Gotovina tulajdonában lévő cég elsősorban tonhalakat fog tenyészteni a Dugi Otok közelében található, most 50 évre koncesszióba kapott vizeken.  

Ante Gotovina - tábornokból haltenyésztő
Fotó: AFP

A háborús bűnökkel gyanúsított, de 2012 őszén a hágai bíróság által felmentett katonatiszt 2013 tavaszán vágott bele a haltenyésztésbe, azóta pedig sikert sikerre halmoz.  Első halfarmját a közép-dalmáciai Ugljan szigete mellett alakította ki, és kezdetben egy hajóval és hét alkalmazottal működtette. A cég azóta nagyot nőtt. Mára több mint 130 embernek ad munkát és évi 1500 tonna halat, főleg szardíniát és tont termel, a tavalyi árbevétele pedig meghaladt a 17 millió eurót. 

A mostani terjeszkedést követően ismét nagyot nőnek, ugyanis terveik szerint az új területnek köszönhetően 

évi 700 tonnával emelkedik termelési kapacitásuk. 

Gotovina farmjainak a fő profilja a tonhal tenyésztés, ami nagyon jó befektetésnek bizonyult. Az egyedeket kör alakú, 50 méter átmérőjű ketrecekben tenyésztik és kizárólag saját maguk által nevelt szardíniával etetik őket. A példányok évente 18-20 kilót nőnek és két és fél év alatt érik el a vágásérett kort. A kihalászott és lefagyasztott halakat a horvátok többnyire a Távol-Keleten, főleg Japánban értékesítik, kilónkénti felvásárlási áruk az 50 eurót is elérheti.  

Még senki sem kapott ekkora tengerfelületet  

Gotovina ügye azért is érdekes, mert a horvátok kínosan ügyelnek a tengerpart és a tengerfelületek használatára.   Csak szigorú szabályok mellett kaphat bárki is koncessziós jogot. Ez alól úgy tűnik kivételt képezhet a sokak által nemzeti hősként tisztelt tábornok. Ekkora koncessziós területet ugyanis még soha senki sem kapott az Adria horvátországi részén.