Nemzetközi gazdaság

Az orosz-ukrán háború 718. napja – Így támogatja Európa Oroszországot

Főként Franciaország vásárolt be alaposan az orosz cseppfolyósított földgázból.

Miközben az Európai Unióban egy-két kivételtől eltekintve habzó szájjal követelik az Oroszország ellen irányuló szankciók folyamatos bővítését, mondván, hogy ki kell éheztetni az agresszor Vlagyimir Putyin elnököt, néhány uniós ország szépen bevásárolt tavaly az orosz cseppfolyósított földgázból (LNG) – írja a Magyar Nemzet.

The TotalEnergies Cape Ann LNG tanker ship, escorted by maritime gendarmerie, arrives at the northern French port city of Le Havre, in the English Channel on September 18, 2023. (Photo by LOU BENOIST / AFP)
LNG-t szállító tanker Le Havre kikötőjének közelében. Fotó:  Lou Benoist / AFP

Az Oroszországból Franciaországba irányuló cseppfolyósítottföldgáz-szállítások 41 százalékkal nőttek 2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest

– legalábbis erről beszélt a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek Artem Sztudennikov, a külügyminisztérium európai osztályának igazgatója.

2022 végén Oroszország az orosz LNG-importnak köszönhetően az Egyesült Államok után a második földgázszállítója lett Franciaországnak. A 2023. január–szeptemberi időszakban a francia vásárlások Oroszországtól 41 százalékkal meghaladták a 2022-es év azonos időszakát – mondta Sztudennikov. Hozzátette, hogy az orosz LNG-szállítások fő fogadóhelye a Montoir de Bretagne terminál, amely 2022-ben 1,68 milliárd köbméter, 2023 első felében pedig 0,89 milliárd köbméter LNG-t kapott.

Az Euronews korábban arról írt, hogy Oroszország továbbra is az EU második legjelentősebb LNG-kereskedelmi partnere. Az uniós országok 2023-ban az orosz LNG-export több mint felét vásárolták meg, és Kína után Spanyolország és Franciaország volt az orosz LNG második és harmadik legnagyobb vásárlója. Spanyolország 1,8 milliárd euró értékben vásárolt orosz LNG-t 2023 első kilenc hónapjában. Franciaország a második helyen áll az EU-ban, 1,5 milliárd euró értékben vásárolt orosz LNG-t. Utána Belgium következik: 1,36 milliárd euróért szerzett be cseppfolyósított földgázt.

19:29

Ukrán támadások visszaveréséről számoltak be az oroszok

Négy frontszakaszon tizenkilenc ukrán támadást vertek vissza az orosz erők az elmúlt nap folyamán – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a legtöbb, szám szerint 11 ukrán roham a donyecki frontszakaszon hiúsult meg.

A tájékoztatás szerint az ukrán fél több mint 850 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 325-en a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett egy vezetési pontot, két harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy amerikai M777-es vontatott tarackot, valamint harminc drónt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 televízió vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában kijelentette, hogy 

Kijevnek, bármennyire is fáj, az újabb tárgyalásokhoz el kell ismernie a megváltozott harctéri realitásokat.

 

19:28

Az éj leple alatt vámpír pusztítja az orosz alakulatokat

Egy X-re feltöltött videó tanúsága szerint meglehetősen kemény éjszakája volt egy orosz tüzérségi alakulatnak: az éj leple alatt a Vámpír nevű ukrán drón atomjaira robbantotta a felhalmozott lőszerkészletüket és teherautójukat – írja a Mandiner a Portfólió cikke alapján.

Az ukránok néhány hónappal ezelőtt fejlesztették ki a drónt, amelyet kifejezetten éjjeli műveletekre terveztek, ezért Vámpírnak nevezték el. Valójában egy hőkamerát helyeztek egy nagy méretű, hat hajtóműves pilóta nélküli repülőgépre, és az éj leple alatt elkezdték vele bombázni az orosz gyalogsági alakulatokat.

15:46

Trump a hadseregükön spóroló NATO-tagokra szabadítaná az oroszokat

Esze ágában sincs megvédeni a pénzügyi kötelezettségeiket elmulasztó NATO-szövetségeseket, sőt arra bátorítaná az oroszokat, hogy kényük-kedvük szerint tegyenek meg velük szemben bármit – mondta a második elnökségéért kampányoló Donald Trump szombaton a republikánusok dél-karolinai Conwayben tartott kampánygyűlésén a brit The Guardian szerint. A Fehér Ház „megdöbbentőnek és hibbantnak” minősítette a megjegyzést. 

Trump a gyűlésen felidézte, hogy korábban egy NATO-találkozón az egyik nagy ország elnöke megkérdezte tőle, megvédené-e országát, ha nem teljesíti a vállalt haderőfejlesztési költségviselést.

Nem, nem fogom megvédeni önöket. Sőt, arra bátorítanám őket (az oroszokat), hogy azt tegyenek, amit akarnak. Mindenkinek ki kell fizetnie a számláit

– mondta.
A Fehér Ház szóvivője, Andrew Bates Trump megjegyzését megdöbbentőnek és hibbantnak minősítette. „Gyilkos rezsimek inváziójának bátorítása legközelebbi szövetségeseink ellen megdöbbentő és hibbant, valamint veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, a globális stabilitást és a gazdaságunkat is” – emelte ki Bates.

14:24

Az ukrán drónok egyre nagyobb károkat okoznak

Több tízezer tonna olajjal rövidíthették meg Oroszországot idén januárban az egyre mélyebben az országba berepülő és olajlétesítményeket is támadó ukrán harci drónok. Ez ugyan a világ egyik legnagyobb olajtermelőjének éves szinten néhány tized százalékos veszteséget okozhatott, de ez is számottevő, amikor az olajpiaci elemzők hosszabb távon hiányt jósolnak – és ami ezzel jár, magasabb árakat. 

A Kommerszant című moszkvai, elsősorban gazdasági cikkeket, információkat közlő lap értesülései szerint 2024 első hónapjában a 2023-as év hasonló időszakához képest csaknem 4 százalékkal, a tavaly decemberihez viszonyítva pedig 1,4 százalékkal csökkent az országban az elsődlegesen feldolgozott kőolaj mennyisége. Oroszországi szakértők szerint a visszaesés háromnegyedét adhatták a közelgő karbantartási szezon miatt leálló, a termelést visszafogó finomítók vagy az ukrán dróntámadásoktól független okokból bekövetkező üzemzavarok. A fennmaradó egynegyedet az ukrán harci drónok okozta tüzek, károk számlájára lehet írni. 

lng Oroszország Vlagyimir Putyin Spanyolország Franciaország
Kapcsolódó cikkek