BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Donald Trump egyre népszerűbb a Szilícium-völgyben

A sokáig demokrata bástyának számító Szilícium-völgyben a szólásszabadság, a technológiai szabályozás és az adózás egyre jobban előtérbe kerül, így többen is elfordultak Bidentől. Mások azzal magyarázzak a jelenséget, hogy hogy egyre nyilvánvalóbb: ősszel Trump nyer, az üzletemberek, a befektetők és a cégvezérek pedig kedvezően akarják pozícionálni magukat a következő négy évre.

Jacob Helberg, az adatelemzéssel foglakozó Palantir egyik magas rangú vezetője 2020-ban még több százezer dollárral finanszírozta Joe Biden a 2020-as megválasztását, azonban nemrég bejelentette, hogy 1 millió dollárral segíti Donald Trump kampányát. Helberg a váltást Biden Izrael és Kína-ellenes álláspontjával, valamint az elnök trösztellenes politikájával magyarázza.

Nagy csata várható novemberben / Fotó: AFP

Ennél is meglepőbb, hogy a Szilícium-völgyben jól ismert befektetők, David Sacks és Chamath Palihapitiya június elején adománygyűjtő estet rendeznek San Franciscóban Donald Trumpnak. Sacks a Financial Timesnak elmondta, hogy az elnökjelölt is részt vesz az eseményen, a rendezvényre a belépők fejenként 50 ezer dollárról indulnak, a legdrágább jegy pedig 300 ezer dollár lesz.

A változás kulturális változást jelez a sokáig demokrata bástyának számító  a völgyben, ahol a szólásszabadság, a technológiai szabályozás és az adózás jobban előtérbe került. Ugyanis Biden javaslata, hogy a leggazdagabb amerikaiak tőkenyereségre eső adókulcsát megduplázzák, sokak tetszését nem nyerte el. Az érintettek ellenzik a felvásárlásokkal szembeni agresszív fellépést, 

a folyamatos trösztellenes eljárásokat is.

Mások szerint inkább arról van szó, hogy egyre nyilvánvalóbb: ősszel Trump nyer, az üzletemberek, a befektetők és a cégvezérek pedig kedvezően akarják pozícionálni magukat a következő négy évre. A Trump-párti technológiai vezetők most arra törekednek, hogy meggyőzzék Elon Muskot: támogassa a korábbi elnököt.

Elon Musk még nem állt kötélnek

Elon Musk más amerikai milliárdosokkal ellentétben eddig nem költött nagy összegeket az elnökválasztásokra, adományai pedig egyenletesen oszlottak meg a demokraták és a republikánusok között. Bár saját bevallása szerint korábban Obamára és Bidenre szavazott, Washingtonnal rendszerint jó viszonyt ápolt, attól függetlenül, hogy épp melyik párt politikusa ül a Fehér Házban.

A világ harmadik leggazdagabb üzletembere a kormányhoz fűződő kapcsolata miatt eddig óvakodott attól, hogy azonosuljon az egyik politikai párttal, ugyanis a Tesla és a SpaceX szövetségi támogatásokra jogosult, valamint több milliárd dolláros szerződéseket kötött a Fehér Házzal. Az elmúlt egy-két évben azonban egyre jobban kritizálja Joe Bident, főleg a migráció miatt. 

A cégvezér azt írta az X-en, hogy az elnök bevándorlási politikája az Egyesült Államok létét fenyegeti, ami árulással ér fel. Később kijelentette, hogy a Demokrata Párt a gyűlölet és a megosztás pártja lett, ezért a republikánusokra voksol a jövőben. Az viszont nem jelenthető ki egyértelműen, hogy Musk akár pénzzel is segítené Donald Trump elnökjelöltségét.

A milliárdos még márciusban a floridai Palm Beachen találkozott Donald Trump volt elnökkel, valamint néhány vagyonos, meg nem nevezett republikánus adományozóval, de ez nem vezetett eredményre. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a Tesla vezérigazgatója még az előválasztás előtt bejelentette, hogy Ron DeSantis floridai kormányzó támogatja.

Sőt, DeSantis akkor Elon Musk társaságában az X-en indította kampányát, de a politikus végül nem kapott pénzt az üzletembertől. Így aztán Trump sem lehet abban biztos, hogy Musk hajlandó nagyobb összeggel támogatni, azonban talán a Trump oldalára átállt befektetők és a régi szövetségesek meggyőzhetik a milliárdost, hogy nyissa ki a pénztárcáját. 

Amerikai elnökválasztás: ismét Taylor Swift támogatásáért tepernek Bidenék

Taylor Swift az Egyesült Államok legnagyobb sztárja: az „Eras” koncertkörút bevétele a zeneipar történelmében először haladta meg az egymilliárd dollárt, valamint világszerte több mint 500 millió követője van a közösségi médiában, az Instagramon csaknem 280 millió. Tavaly Donald Trump után ő volt a legtöbbet keresett személy a Google-on.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.