BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: újra szárnyalhat Kína gazdasága

A Nemzetközi Valutaalap feljavította az ország gazdasági kilátásait. A kínai GDP bővülése azonban lassulhat is.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az eddigieknél nagyobb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számol, de arra figyelmeztetett, hogy a következő években lassulhat a GDP bővülése.

A Loader Manufactureing Enterprise in Qingzhou
Kína, IMF
Az IMF följavította Kína idei és jövő évi GDP-növekedési kilátását / Fotó: AFP

Az IMF szerdán ismertetett friss előrejelzésében az idei és a jövő évre vonatkozó GDP-növekedést egyaránt 0,4 százalékponttal javította fel, az ideit 5 százalékra, a jövő évit pedig 4,5 százalékra. A Nemzetközi Valutaalap úgy vélte, hogy 2029-re a gazdaság növekedése 3,3 százalékra lassulhat, amiben szerepet játszik a lakosság elöregedése és a termelékenység növekedésének mérséklődése.

Gita Gopinath, az IMF első vezérigazgató-helyettese Pekingben tartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy az idei évre vonatkozó felülvizsgálatra elsősorban annak a hatására került sor, hogy az első negyedévben a GDP növekedése a vártnál nagyobb volt. A kínai hazai össztermék (GDP) 5,3 százalékkal nőtt az első negyedévben éves összevetésben, ugyanakkor továbbra is erős a deflációs nyomás, és az elhúzódó ingatlanválság továbbra is jelentősen visszafogja a gazdasági növekedést.

Az IMF illetékese szerint az infláció várhatóan nő, de mérsékelt lesz, mivel a kibocsátás a potenciális szint alatt marad, a maginfláció pedig a számítások szerint fokozatosan nő, idén átlagosan 1 százalék lesz.

Kína közel 50 milliárd dollárt önt a csipgyártás fejlesztésébe

Az új források bevonásával Peking az ország félvezetőiparát 2030-ra kívánja felzárkóztatni a nemzetközi élmezőnybe. Ezért elsősorban a csipgyártásba, -tervezésbe, a gyártóberendezésekbe és a szükséges alapanyagok beszerzésébe pumpálják a pénzt.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.